Mnogo ilegalnih staračkih domova u Vojvodini

U takvim domovima postoji realna opasnost od zloupotreba, počev od zadržavanja korisnika suprotno njihovoj volji pa do zaključivanja raznih ugovora između korisnika i osoblja, na štetu starih osoba.

13. sep 2010

U Vojvodini postoji nekoliko desetina privatnih staračkih domova, od kojih samo sedam ima rešenje o ispunjenosti uslova za rad, i koji samim tim nisu pod nadzorom vojvođanskih organa vlasti, saopšteno je danas iz Kancelarije pokrajinskog ombudsmana.

U ilegalnim staračkim domovima ne obavlja se sanitarni inspekcijski nadzor, ishrana korisnika nije podvrgnuta odgovarajućim kontrolama, radna mesta se određuju proizvoljno i ne odgovaraju potrebama korisnika, a u njima se zapošljava osoblje sa neadekvatnim stručnim  kvalifikacijama, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u takvim domovima postoji realna opasnost od zloupotreba, počev od zadržavanja korisnika suprotno njihovoj volji pa do zaključivanja raznih ugovora između korisnika i osoblja, a na štetu starih osoba.

“Postojeće ilegalne staračke domove treba ili registrovati, ukoliko ispunjavaju potrebne uslove, ili ih zatvoriti. Budući da u ovim domovima borave i stare i dementne osobe, stroga državna kontrola smanjila bi mogućnost njihovog zlostavljanja i drugih ponižavajućih postupaka”, piše u saopštenju.

Predstavnici Kancelarije pokrajinskog ombudsmana su tokom jula i avgusta obišli sedam državnih gerontoloških centara u Vojvodini: u Subotici, Vrbasu, Rumi, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi i Kuli.

Ocenjuje se da gerontološki centri u Vojvodini rade pod otežanim uslovima, pre svega zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali se navodi da je uprkos tome higijena u ovim domovima besprekorna, a relativno niske zarade u odnosu na prirodu posla ne utiču na očigledni entuzijazam i posvećenost osoblja.

Dodaje se da je popunjenost kapaciteta domova uglavnom iznad 90 procenata te je stoga njihova uprava primorana da pravi liste čekanja, ali se na smeštaj u domovima ne čeka dugo.

Navodi se da, s druge strane, bolnice često odbijaju zahteve lekara iz ovih domova za hospitalizaciju starih osoba smeštenih u njima, “naročito nakon što saznaju njihove godine života”.

Dodaje se da se stare osobe retko obraćaju zaštitnicima građana zbog problema u vezi sa kršenjem prava na osnovu godina života.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga