MMF: Usporen globalni ekonomski rast

Stručnjaci MMF-a prognoziraju da će ove godine globalna ekonomija porasti 3,5 odsto, a iduće 3,9 odsto, odnosno nešto manje od ranijih procena

17. jula 2012

Medjunarodni monetarni fond je saopštio da se globalni ekonomski rast usporava jer se dužnički problemi u Evropi nastavljaju dok je ekspanzija u velikim mladim ekonomijama manja od očekivane.

Stručnjaci MMF-a prognoziraju da će ove godine globalna ekonomija porasti 3,5 odsto, a iduće 3,9 odsto, odnosno nešto manje od ranijih procena.

Medjutim, u izveštaju predstavljenom u ponedeljak u Vašingtonu navodi se da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ukoliko nastojanja da se poboljša evropska situacija ne pokažu rezultate ili ukoliko politički zastoj u Vašingtonu dovede do drastičnog smanjenja državnih troškova i povećanja poreza.

MMF predvidja da će ekonomski rast u Kini iznositi osam odsto ove godine, a nešto više iduće. Obe te cifre su manje od prethodnih predvidjanja i manje od ostvarenog rasta u protekle dve godine. MMF stručnjaci predvidjaju da će Indija, još jedna ključna mlada tržišna ekonomija, porasti za svega nešto više od šest odsto ove godine dok će naredne godine rasti nešto brže. Ipak, taj rast je takodje manji nego prethodnih godina i ispod ranijih predvidjanja.

(VOA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga