Mladić danas u haškoj sudnici

Po izmenjenoj optužnici, umesto 15 tačaka, Mladić se tereti po 11 tačaka, od kojih su dve za genocid, a izmene se uglavnom tiču "dovođenja optužnice protiv Mladića u sklad sa optužnicom protiv Radovana Karadžića".

03. jun 2011

Haški optuženik Ratko Mladić danas će se prvi put pojaviti pred Haškim tribunalom kako bi se izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je pojavljivanje Mladića pred sudskim većem zakazano za 10 sati.
Mladić je uhapšen 26. maja u Lazarevu, kod Zrenjanina, a 31. maja je izručen Haškom tribunalu, gde mu je istog dana, po dolasku u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, uručena izmenjena optužnica.
Po izmenjenoj optužnici, umesto 15 tačaka, Mladić se tereti po 11 tačaka, od kojih su dve za genocid, a izmene se uglavnom tiču „dovođenja optužnice protiv Mladića u sklad sa optužnicom protiv Radovana Karadžića“.
Broj zločina za koje Tužilaštvo tereti Mladića i u izmenjenoj optužnici ostaje isti – oko 70 događaja koji se tiču ubistava i skoro 60 mesta zločina poput kampova i logora u kojima su držani civili, bosanski muslimani ili Hrvati.
Tačke optužnice uključuju i dve za genocid. Prva je za događaje u prvoj godini rata, od maja 1992. do maja 1993, i za događaje i zločine u gradovima u istočnoj BiH, poput Zvornika, Vlasenice, Višegrada, zatim u Bosanskoj Krajini – u Prijedoru, Ključu. Druga tačka za genocid odnosi se na jul 1995, za zločine počinjene u Srebrenici. Ostale tačke su zločin protiv čovečnosti i tiču se opsade Sarajeva, kao i zločina u više opština BiH.
Tužilaštvo do sada nije stavilo zahtev za spajanje optužnica protiv Radovana Karadžića i Mladića, ukazujući da su „novinski napisi o tome „samo špekulacije“.
(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga