Mladi u Beogradu protestovali više od tri sata

Ispred RTS-a održan minut ćutanja zbog "ćutanja" te medijske kuće o protestu

06. apr 2017

Četvrti „Protest protiv diktature“ održan je večeras u više gradova Srbije, a u Beogradu, gde su se okupili pretežno mladi ljudi nezadovoljni pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima protestna šetnja trajala je više od tri sata.

Na protestu nije bilo incidenata, uprkos blažim provokacijama na početku skupa. Na skupu i dalje nema stanačkih obeležja, a već tri dana skup ne obezbeđuje ni uniformisana policija, dok su u šetnji prisutni policajci u civilu.

Okupljanje u Beogradu počelo je oko 18 sati na platou ispred Doma Narodne skupštine. Šetnja je za razliku od dosadašnje tri, krenula Bulevarom kralja Aleksandra do Vukovog spomenika, Ulicom kraljice Marije, kroz Takovsku do Radio-televizije Srbije, odakle je povorka nastavila ka Vladi Srbije, preko Slavije do Predsedništva i sedišta Republičke izborne komisije, a završena je ispred Doma Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića.

Demonstranti su nekoliko puta zastajkivali na toj ruti kako bi izvodili performans „Onesvesti se“ odnosno sedeli na ulici i ustajali uz glasno skandiranje „Onesvesti se“, dok su sedeći ispred RTS-a održali minut ćutanja zbog „ćutanja“ te medijske kuće o protestu i uzvikivali „Hoćemo uživo“. Ispred RTS-a, Predsedništva i Vlade Srbije zapaljene su i baklje.

Kolonu su predvodili dobošari, a masa je išla iza dva velika transparenta „Vučiću šrederu“ i“Protiv diktature“, dok su se u povorci mogli videti transparenti „Vučiću lopove, pokrao si radnike“, „Vučiću lopove, pokrao si fabrike“, „Vučići lopove, pokrao si izbore“, ali i „BW nije za nas“ i „Ram tu ti tu ki Vučiću – mir brate mir“.

Demonstranti su tokom šetnje uzvikivali „Vučiću pede*u“, „Lopovi, lopovi“, „Av, av, av“, „Ne damo ti Srbiju“, „Ne damo Kosovo“, „Gde su naši glasovi“ i „Ustali su studenti“, a u povorci do Vlade i ispred Doma Narodne skupštine odsviran je i Marš na Drinu, dok su kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta pevali Vuče, vuče, bubo lenja.

Skup je završen oko 21.30 na stepeništu ispred Doma Narodne skupštine uz pesmu „Ko ne skače taj je Vučić“, performans „Onesvesti se“ i povike „Sutra u 18.00“, čime je najavljeno da će se protesti nastaviti.

Inače, studenti su na Fejsbuk grupi na kojoj je protest organizovan, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori, istakli svoje zahteve.

Oni traže smenu članova RIK, kao i Regulatornog tela za elektronske medije, zatim smenu urednika RTS, sređivanje biračkog spiska i smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Na skupu se i dalje niko zvanično nije obraćao, osim dobošara koji su tražili aplauz za demonstrante u svim gradovima koji su „ustali protiv diktature“

Građani su večeras protestovali i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu i drugim gradovima Srbije.

Nekoliko hiljada Nišlija protestovalo je večeras. Među učesnicima protesta u odnosu na prethodne večeri bio je veći broj penzionera, porodica sa decom i radnika propalih društvenih preduzeća. Oni su nosili transparente „Gladni smo“, „Živi ti sa 200 evra“, „Nešto je trulo u državi Srbiji“, „Hoćemo kulturu, nećemo Informer“. Tokom šetnje učesnici su nosili improvizovane bubnjeve i pištaljke, uzvikujući „Vučiću lopove, pokrao si izbore“, „Izdao si Srbiju“, „Ne damo Niš“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga