Mladi protestovali protiv zatvaranja Društvenog centra

Protekle dve godine od kako su aktivisti “skvotovali” zgradu, sredili su enterijer i dvorište i u njemu organizovali 150 kulturnih događaja

11. okt 2014

Aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu, zajdno sa oko 100 građana i mladih Novosađana, protestovali su danas u drvorištu zgrade u kojoj se taj centar do nedavno nalazio, protiv njegovog, kako tvrde, nelegalnog zatvaranja, i najavili nove proteste ukoliko im prostorije ne budu vraćene.

Aktivisti su donedavno boravili u jednoj od napuštenih zgrada u Kineskoj četvrti, u koju se se uselili nakon što su ih pripadnici Vojne i civilne policije 3. januara 2012. godine izbacili iz prvobitno “skvotovane” kasarne “Arčibald Rajs”.

Izvršitelji Javnog preduzeća Poslovni prostor iz Novog Sada su 21. avgusta 2014. zapečatili prostorije i ovog Društvenog centra, i iz njega izbacili aktiviste bez ikakvog prethodnog upozorenja ili dijaloga.

Protiv Poslovnog prostora aktivisti su pokrenuli tužbu, a kako je za Autonomiju rekla jedna od aktivistkinja Dragana Stanić, očekuje se da će taj spor uskoro biti rešen i da će prostor privremeno biti vraćen Društvenom centru.

“Mi smo u procesu registracije udruženja građana Društveni centar-Jedinstvo, kako bismo stekli status pravnog lica, te još ne možemo pričati o potpisivanju bilo kakvih ugovora i konkretnom dogovoru”, kazala je Stanićeva.

Ona je rekla da je Poslovni prostor, kao javno preduzeće koje upravlja prostorima na teritoriji grada, u ovom slučaju “omanuo”, jer je Društveni centar izbačen iz prostorija iako zgrada u kojoj se nalazio nije na spisku prostora za izdavanje.

“Ne znam da li je stvar u birokratiji, ali bojim se da su ovom greškom pokazali da ne vode na pravi način računa o prostorima nad kojima imaju ingerenciju, jer je prostor koji mi želimo apsolutno nerentabilan i nema ga nigde u ponudi”, rekla je Stanićeva.

Dodala je da je taj prostor zaboravljen, jer nije funkcionalan, ne zadovoljava osnovne kriterijume za izdavanje i, dok ga aktivisti nisu sredili, bio je “ruiniran, bez struje i vode i bilo kakvih uslova za rad”.

Sa protestnog skupa mladi su poručili da će se protesti nastaviti sve dok problem ne bude rešen i aktivisti vraćeni u prostorije, apelujući na Poslovni prostor da je visina zakupa koja je ponuđena nerealna, jer su aktivnosti koje se Društvenom centru dešavaju neprofitne.

Protekle dve godine od kako su aktivisti “skvotovali” zgradu, sredili su enterijer i dvorište i u njemu organizovali 150 kulturnih događaja, koncerata, filmskih projekcija i humanitarnih akcija, koje su sve bile besplatne.

Inicijativa da se napušteni prostori u Novom Sadu daju mladima, nevladinim organizacijama i umetnicima na korišćenje, počela je nakon prvog “skvotovanja” kasarne Arčibald Rajs 22. decembra 2011, ali od tada, pa do novog izbacivanja aktivista, niko iz gradskih vlasti se nije odazvao na ove zahteve sa konačnim rešenjem.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga