Mladi Poljaci čiste Fejsbuk od govora mržnje

Posle nereda u Varšavi na državni praznik 11. novembra, mladi Poljaci pokrenuli su akciju "velikog čišćenja" Fejsbuka od govora mržnje

16. nov 2013

Posle nereda u Varšavi na državni praznik 11. novembra kada su poljski radikalni nacionalisti napali i ambasadu Rusije, mladi Poljaci pokrenuli su akciju „velikog čišćenja“ Fejsbuka (Facebook) od govora mržnje. Već dan nakon marša radikala Varšavom administrator Fejsbuka uklonio je stranicu „Gori, dugo, gori“ gde su poljski nacionalisti pisali koliko se raduju što je tokom nereda u koje se izrodio njihov Marš nezavisnosti, spaljena „cvetna duga“ u centru Varšave, koja je za radikale bila simbol seksualnih manjina.

Taj prvi uspeh spontane akcije prijavljivanja govora mržnje na društvenim mrežama ohrabrio je Poljake da i organizovano prijavljuju nedopustiv sadržaj i zloupotrebu Fejsbuka na drugim stranicama i profilima poljskih radikala.

Građani Poljske su 13. novembra su uspeli svojim prijavama da nateraju administratore Fejsbuka da uklone stranicu Nacionalnog preporoda Poljske, jednog od organizatora sličnih demonstracija radikala na Dan nezavisnosti u Vroclavu.

Na Fejsbuku se pojavio i profil „Veliko čišćenje FB. STOP govoru mržnje, fašizmu i agresiji“ sa instrukcijama kako pronaći nedozvoljene sadržaje i prijaviti ih administratorima.

„Šta svako od nas može da učini da utiče na suzbijanje te pojave u Poljskoj? U najmanju ruku možemo da je suzbijemo na Fejsbuku“, stoji na tom profilu.

Ovogodišnji Marš nezavisnosti se, kao i ranijih godina, pretvorio u nerede i vandalsko nasilje radikala zajedno s huliganima fudbalskih klubova. Pored materijalne štete veće od 30.000 evra, 19 povređenih, od čega 12 policajaca zbog čega su privedena 72 izgrednika, izazvao je i varnice u odnosima s Rusijom, pošto je napadnuta njena ambasada u Varšavi.

Poljaci se uglavnom slažu sa zvaničnicima da je na ulicama „divljala bagra“, a ne rodoljubi i da su osramotili Poljsku.

Već sutradan posle marša Varšavljani su počeli da donose i kače cveće na metalnu ogorelu konstrukciju „cvetne duge“ na Trgu Iskupitelja u centru grada u znak protesta što su je radikali 11. novembra zapalili.

Umetnička instalacija od 16.000 veštačkih cvetova kao simbol jedinstva Evropske unije u raznolikosti, bila je u Briselu u vreme predsedavanja Poljske 2011. godine, a potom je doneta u Varšavu.

„Cvetna duga“ neprestano je meta vandala i esktremista, popravljana je već nekoliko puta, zato što je radikalnoj desnici i konzervativnim katolicima u Poljskoj smeta što je šarena kao i simbol borbe za prava LGBT.

(Beta/EurActiv)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga