Mladi ne vide perspektivu u Srbiji, sve manje politički aktivni

"Sve manje poverenja u demokratiju"

12. avg 2019

Omladina Pokreta slobodnih građana (PSG) ocenila je danas da mladi u Srbiji „žive loše“ i da „ne vide nikakvu perspektivu“ što kako se navodi, potvrđuje i poslednje istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srbiji po kom 64 odsto njih planira da napusti zemlju.

Omladina PSG je u saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih upozorila i da „lažne diplome potpuno obesmišljavaju obrazovanje u Srbiji“.

„Zbog čega je ove godine diplomirao 45.221 student? Da bi, ukoliko se i zaposle, 61 odsto njih radilo na pozicijama za koje se nisu školovali? Da bi u foteljama po državnim institucijama sedeli oni koji su na primeru uzgoja pamuka u Srbiji (?) lako došli do visokog zvanja? Ili oni koji su upisani u delovodnik tri godine pre njegovog štampanja, ali su bili odani vođi svih ovih godina, od vremena Nebojše iz Beograda, pa do danas – ministra unutrašnjih poslova“, upitali su iz omladine Pokreta slobodnih građana.

Iz te stranke su „čestitali“ ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što studenti iz Srbije „prvi put u istoriji“ nisu učestvovali na Univerzitetskim sportskim igrama iako se kako se navodi, „na Univerzijadu išlo i dok smo ratovali, i u vreme sankcija i besparice“.

Nova stranka: Mladi se sve manje uključuju u politiku

Forum mladih Nove stranke upozorio je danas da svake godine „desetine hiljada“ mladih napušta Srbiju, tražeći priliku za boljom budućnošću u inostranstvu, ali i da ta kategorija stanovništva ima sve manje poverenja u demokratiju zbog čega se i sve manje uključuju u politiku i „promene“.

Iz te stranke su povodom Međunarodnog dana mladih optužili vlast da se „samo na konferencijama za novinare navodno zalaže za unapređenje školstva, digitalne učionice, dualno obrazovanje i hvali nepostojećim novim radnim mestima, a da u praksi „nameće upravo svoje čelne ljude sa kupljenim diplomama i falsifikovanim doktoratima“.

„Zato i ne čudi nedavna poražavajuća vest da naši mladi, uspešni i perspektivni sportisti ove godine prvi put nisu poslati na Univerzijadu ili da naša dijaspora apeluje na neophodnost snažnijih veza sa svojom državom, koje vlast uporno ignoriše. Njihov cilj i jeste da se eliminiše svako misleće biće koje bi jednog dana moglo da uzdrma fotelje njihovih kadrova„, ocenili su iz Nove stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga