Mladi Jevreji i Poljaci prošli Aušvicom u Maršu živih

Ove godine kada i sam Marš živih obeležava svoju 25. godišnjicu, posebno je posvećen jevrejskoj deci koja su uspela da prežive holokaust

08. apr 2013

Gotovo 11.000 mladih Jevreja iz raznih zemalja sveta zajedno sa vršnjacima iz Poljske i 500 logoraša koji su preživeli holokaust prošli su danas u Maršu živih put smrti od glavne kapije logora Aušvic do ruševina gasnih komora, kako svake godine odaju poštu žrtvama holokausta.

Učesnici marša odeveni u plave majice i košulje, jedne od boja nacionalne zastave Izraela, prvi put su prolazili tri kilometra dug put smrti u najvećem logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj pored baraka sa krovovima belim od snega.

„Mi koji smo preživeli imamo već po 80, 90 godina. Oni koji su umrli ovde nemaju groba. Naše sećanje je naš jedini grob. U tom lancu sećanja omladina koja dolazi ovamo je dalje gorivo“, kazao je novinarima jedan od učesnika marša, mađarski Jevrejin Tedi Bolgar koji je preživeo pakao Aušvica a nakon rata emigrirao u Kanadu.

Pre početka marša na zvuk ovnujskog roga mladi Jevreji i Poljaci razgledali su Državni muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau a u okviru boravka u Poljskoj susreću se i razgovaraju sa Jevrejima koji su preživeli holokaust i onim koji su im pomagali.

Marševe živih od 1988. godine kao obrazovni projekt za mlade Jevreje organizuje Izrael od 1996. godine svake godine na Jom hašoa, a sve masovnije na taj način poštu žrtvama čiju krv su nacisti prolili na njihovoj zemlji, odaju i mladi Poljaci.

„Na početku nije bilo lako i nismo uvek bili dobrodošli. Naše prisustvo nije svima i uvek izgledalo dobrodošlo. Krajem 1990-tih godina nas je bilo malo. Danas kada vidim da je svaki četvrti učesnik marša Poljak radujem se. Poslednje što bi smelo da se desi je da nas to sećanje na holokaust deli“, kazao je direktor Muzeja u Aušvicu Pjotr Civinjski.

Ove godine kada i sam Marš živih obeležava svoju 25. godišnjicu, posebno je posvećen jevrejskoj deci koja su uspela da prežive holokaust.

U prvom Maršu živih 1988. godine od cinicnog napisa „Rad oslobađa“ na glavnoj kapiji do spomenika žrtvama holokausta kraj ruševina gasnih komora prošlo je 1.500 mahom mladih Jevreja. Najmasovniji sa 20.000 učesnika bio je 2005. godine kada se obeležavala 60. godišnjica oslobođenja logora.

Logor Aušvic koji su Nemci podigli na jugu Poljske, kraj gradića Osvjenćim 1940. godine a zatim proširili u kompleks Aušvic-Birkenau najveći je od nacističkih koncentracionih logora i najveće je jevrejsko stratište.

Nacisti su u njemu tokom Drugog svetskog rata ubili najmanje 1,1 milion logoraša, mahom Jevreja ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda iz okupirane Evrope.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga