Mladi duh Evrope na 23. Paliću

Palićki festival biće održan 23. put od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici

12. jul 2016

Festival evropskog filma Palić 13. put predstavlja filmove savremenih, inventivnih autora čija dela pomeraju granice filmske umetnosti, a publika će moći besplatno da ih pogleda u programu “Mladi duh Evrope” na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija, nedaleko od jezera Palić.

U okviru programa “Mladi duh Evrope”, biće prikazan novi film Žan Kristofa Morisa i francuske umetničke grupe Psi Navare (Les Chiens du Navarre) “Apneja”, koji je predstavljen u programu Nedelja kritike u Kanu ranije ove godine, a prati zaljubljeni trio koji pokušava da se snađe u moru izazova savremenog društva, ali se suočava sa ekonomskom i admistrativnom stvarnošću moderne Francuske. U potrazi za dahom slobode, ovaj trio otkriva sav apsurd savremenog sveta.

Na sličan način, istim apsurdom se bavi i kratki animirani “Scenografija” kultnog španskog animatora Alberta Vaskeza o tankoj liniji između jave i sna u ubrzanoj kolotečini stvarnog i fiktivnog života koji živimo.

Najavljen je i jedan od najnagrađivanijih dokumentaraca ove godine “Dead Slow Ahead” koji prati otuđenu posadu savremenog teretnog broda sastavljenu od ljudi sa svih krajeva planete u besciljnom traganju za konačnom destinacijom stvarajući zastrašujuću sliku sveta u kojoj čovek biva tretiran kao potrošna roba u službi kapitala. U takvom svetu borba za slobodu predstavlja imperativ i jedini spas ljudskom postojanju.

Borba za umetničku slobodu grupe neoavangardnih umetnika na liniji Ljubljana, Zagreb, Novi Sad i Subotica tokom 60-ih i 70-ih godina 20. veka tema je dokumentarnog filma “Druga linija” Nenada Miloševića, koja otkriva nastanak, procvat i zabranu savremene umetničke prakse okupljene oko legendarne Tribine mladih u Novom Sadu.

Ista umetnička praksa je okosnica i srednjometražnog filma “Minotaur” Sabolča Tolnaija, prikazanog na festivalu u Roterdamu ove godine, koji će na Paliću doživeti domaću premijeru.

Za bolje razumevanje ta dva filma, u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Savremenom galerijom Subotica, biće predstavljena izložba “Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma” koju je priredio kustos MSUV Nebojša Milenković. Na toj izložbi, koja će biti otvorena 18. jula, biće prikazani radovi umetničkih grupa Kod i E) kod, Bosch & Bosch i drugih konceptualista sa prostora Vojvodine.

Za slobodu umetničkog izražavanja bore se i akteri estonskog dokumentarca “Imrovizovano” koji prati grupe muzičara posvećene istraživanju samog zvuka kroz stvaranje muzike u trenutku, bez prethodnog pripremanja, muzike koja se izvodi jednom i nikada više.

Za zatvaranje programa “Mladi duh Evrope” najavljen je film “Beskrajna poezija” kultnog režisera, pesnika, pozorišnog reditelja, kreatora i scenariste kultnih Mebijusovih stripova Inkal i Metabaroni, ezoterika i tvorca Psihomagije, jedinstvenog Alehandra Hodorovskog.

Hodorovski je, kako ističu organizatori Palića, ona veza između Bretona i nadrealizma, psihodeličnih revolucija 60-ih i 70-ih i savremenog doba, u kojem stvara filmove sa jednakim ushićenjem.

“Beskrajna poezija” je vezivna, objedinjujuća tačka programa “Mladi duh Evrope” koja upozorava da se osvojene slobode moraju braniti iznova, zauvek.

Palićki festival biće održan 23. put od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a prikazaće više od sto filmova raspoređenih u 13 programskih celina, uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga