Mlada Vojvodina: Vlada Srbije podržava rehabilitaciju Milana Nedića

Propale tribine fašističkih falangi u Vojvodini

03. feb 2016

Organizacija Mlada Vojvodina optužila je danas Vladu Srbije da stoji iza pokušaja rehabilitacije Milana Nedića, zločinca i kvislinga iz Drugog svetskog rata, i poručila da će se “najoštrije sankcionisati” oni koji u Vojvodini pokušavaju da umanje značaj antifašističke borbe.

Mlada Vojvodina je u saopštenju za javnost navela da su propali pokušaji “fašističkih falangi” da održe tribine “po šupama” u Pančevu i Novom Sadu, i upozorila da su sada “nacisti” iz organizacije Srbska akcija i fašisti iz Obraza, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, najavili da će održati pomen Milanu nediću u centru Beograda.

“Pošto je jasno da ova falanga ima podršku unutar Vlade Srbije, koja je u stvari centar za koordinaciju ove sramne rehabilitacije, smatramo da je bespredmetno upozoravati srbijansku policiju da poštuje Ustav i zakone svoje države”, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da “policijska država Srbija” pokušava da, šaljući svoje jurišnike iz Beograda u Vojvodinu, još više uzburka strasti i uplaši građanstvo pred izbore koji su najavljeni.

“To im, međutim, slabo ide od ruke jer narod u Vojvodini zna ko su bili i Draža Mihajlović i Milan Nedić, a vojvođanski antifašizam nikad se neće uplašiti srbijanskog revizionizma i fašizma. Ne sumnjamo da će se i u Beogradu naći grupa čestitih antifašistički opredeljenih ljudi koja će se suprotstaviti ovom zlu, uprkos naporima srbijanske vlade i policije”, navodi se u saopštenju.

“Centralni komitet” Mlade Vojvodine je poručio da je svako onaj ko podržava rehabilitaciju fašističkih poslušnika i zločinaca iz Drugog svetskog rata, neprijatelj i slobode i Vojvodine, koja je nastala na antifašističkoj borbi svih njenih naroda.

“U Vojvodini nikad nije bilo ni četnika ni nedićevaca i zato nisu dobrodošli i najoštrije će se sankcionisati oni koji pokušavaju da umanje značaj antifašističke borbe i revidiraju sramnu i izdajničku ulogu Milana Nedića i ostalih fašističkih pomagača. Smrt fašizmu – Živela slobodna Vojvodina”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Mlade Vojvodine ranije su kazali da je to “revolucionarni republikanski pokret”, koji nije zvanično registrovan, jer je pokret koji okuplja mlade “iz petnaestak mesta” u Vojvodini, kojima je dosta “kilavih i mlakih” autonomaških političara.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga