Mlada Vojvodina: Tradicionalni grb i zastava su demonstracija nacionalizma

“Do tada, kličemo vašoj zastavi, da vas j... ko vas sastavi”

15. sep 2016

Organizacija Mlada Vojvodina napravila je kratki video povodom namere vlasti u Vojvodini da usvoje takozvani grb i zastavu te pokrajine i ocenila da je reč o “demonstraciji nacionalizma”.

“Ovo je pokazatelj prirode vlasti i njenog odnosa prema Vojvodini i pre svega prema ljudima koji u njoj žive. Demonstracija nacionalizma, koji će ići na ruku drugom nacionalizmu, a sve zato da se zatre ono što je Vojvodina”, ocenila je Mlada Vojvodina u tom video, koji se može pogledati na Jutjubu (YouTube).

Ta organizacija je ocenila da se svi nacionalisti i šovinisti “užasavaju” Vojvodine, jer je ona dokaz da se pod njenim imenom, bez obzira na veru i naciju, može biti kod svoje kuće.

Mlada Vojvodina je navela da pokrajinska vlast, koju predvode Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, kao “tradicionalne” simbole žele građanima da podmetnu simbole koji nikada nisu bili u upotrebi u Vojvodini.

“Ovaj predlog zastave Vojvodine nema veze sa tradicijom, dakle nema veze s mozgom. To nikada nije bilo u upotrebi u Vojvodini! Ovo je samo jedan od nekoliko predloga datih tokom Revolucije 1848. godine i u Vojvodini je bio u upotrebi nula godina, nula minuta i nula sekundi. Tradicija jaka, nema šta”, navodi se u tom videu.

Dodaje se da je reč o simbolima koji su “skoro identični” simbolima Kneževine Srbije iz 19. veka.

“A ako već usvajamo predloge zastave i grba iz Revolucije 1848. godine, zašto ne bismo usvojili i predloge ustava iz Revolucije, kao tradicionalni ustav Vojvodine, jer u njemu piše da je NS glavni grad Vojvodine i da Vojvodina ima pravo na izvorne prihode. Na toj tradiciji predlažu zastavu, na toj tradiciji onda i da se donese ustav”, navela je Mlada Vojvodina.

Dodali su da sve činjenice o navodno tradicionalnim simbolima Vojvodine, o kojima će danas raspravljati pokrajinski parlament, “kako bismo znali koje i kakve ćemo simbole vratiti kada Vojvodina ponovo bude Vojvodina”.

“Do tada, kličemo vašoj zastavi, da vas j… ko vas sastavi”, navela je Mlada Vojvodina na kraju tog kratkog video zapisa koji nosi naziv “Vojvodina jedna jedina!”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga