Mlada ambasadorka za mir: Srbija mora da poradi na sebi

Novosađanka Adela Petrović je imenovana za mladu ambasadorku Međunarodne komisije za ljudska prava

02. nov 2016

Mlada ambasadorka za mir za Srbiju Međunarodne komisije za ljudska prava (IHRC) Adela Petrović izjavila je da Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji mora još mnogo toga da učini da bi dostigla nivo vladavine prava, koji je zadovoljavajući po kriterijumima EU.

“Srbija u procesu pridruživanja ka Evropskoj Uniji, ka putu koji je deklarativno izabrala, suštinski mora još mnogo da učini da bi vladavina prava bila obezbeđena u kapacitetu koji EU proces prepoznaje.Tu pre svega mislim na Poglavlje 23”, kazala je Adela Petrović za Autonomiju.

Ocenila je da Srbija pre svega mora da poradi na sebi, da bi je njeni građani prepoznali kao državu u kojoj žele da žive i kao državu u kojoj imaju sve vrednosti koje ima razvijeno demokratsko drušvto.

“Podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, nezavisne i jake institucije, čija snaga počiva na vladavini zakona, sloboda medija i javne reči, sloboda pojedinca, jesu temelji demokratske države. Ukoliko dostigne te ciljeve i standarde, a svako od nas treba da se za to izbori, a ne da ćuti i da se sklanja, ima šanse da bude bolja svojim građanima i svojim susedima”, kazala je Adela Petrović.

Prema njenim rečima, “praznim parolama se pomirenje i poverenje ne uspostavljaju”.

“Regionalna politika pomirenja o kojoj se mnogo govori, može se graditi na temeljima na kojima počiva uspostavljeno poverenje građana Srbije u nju samu”, poručila je Adela Petrović.

Dodala je da joj imponuje uloga mlade ambasadorke IHRC-a i navela da će se boriti za mir, ravnopravnost među ljudima i narodima, sprečavanje sukoba i podela svake vrste, borba protiv diskriminacije, za prosperitet i edukaciju mladih, za ljudska prava i vladavinu zakona, protiv siromaštava i za jednake šanse mladih.

“Ali, da bismo dostigli te globalne ciljeve čovečanstva, svako od nas se mora pre svega osvrnuti oko sebe i videti gde mi to živimo i sa kakvim se problemima susrećemo u sredini u kojoj živimo”, kazala je Adela Petrović, koja je iz Novog Sada.

Ona je za mladu ambasadorku IHRC-a imenovana 28. septembra ove godine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga