MK: Ivanov počinje novi predsjednički mandat

Inauguraciji u Sobranju nisu prisustvovale tri političke formacije koje su osvojile mandate u novom sazivu

13. maja 2014

Novoizabrani predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov počeo je u ponedjeljak novi predsjednički petogodišnji mandat, a inauguraciji u Sobranju nisu prisustvovali predstavnici tri od šest političkih formacija koje su osvojile mandate u novom sazivu parlamenta.

U skupštinskoj sali prisustvovali su poslanici VMRO-DPMNE, Demokratske partije Albanaca i jedini kandidat građanske opcije GROM, ali ne i opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Demokratske unije za integraciju, najveće stranke makedonskih Albanaca i Nacionalnog demokratskog preporoda.

Svečanosti su prisustvovali i akreditirani predstavnici diplomatskog kora u Makedoniji, ali nije bilo nijednog predsjednika iz regije.

Ivanov, kome je to drugi predsjednički mandat, izrazio je zahvalnost građanima koji su doprinijeli održavanju mirnih, fer i demokratskih izbora.

Rekao je da je Državna izborna komisija efikasno provela izbore i zahvalio je međunarodnim posmatračima iz OSCE-a za nepristrasno praćenje izbornog procesa u Makedoniji.

Ivanov je za predsjednika Makedonije izabran u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji su održani 27. aprila.

Kao kandidat VMRO-DPMNE osvojio je 534.910 glasova, a njegov protivkandidat, predstavnik SDSM-a Stevo Pendarovski – 398.077 glasova.

Ivanov je četvrti makedonski predsjednik od osamostaljenja Makedonije 1992. godine.

Prije njega, tu dužnost obavljali su Kiro Gligorov, Boris Trajkovski i Branko Crvenkovski.

Uvjetni ulazak DUI-ja u Vladu

Istovremeno je albanska partija (DUI), koja ponovo izbranog predsjednika Ivanova ne priznaje za legitimnog predsjednika Albanaca, prihvatila uvjetni ulazak u vladu s VMRO-DPMNE, s tim da će taj dogovor biti revidiran za šest mjeseci.

„Sporazum koji smo postigli će biti revidiran za šest mjeseci, na osnovu zaključaka samita NATO-a u septembru i na osnovu sadržaja Izvještaja o napredovanju Evropske komisije o Makedoniji“, navodi se u saopćenju te stranke, čiji je lider Ali Ahmeti.

Makedonski mediji navode da je takav dogovor postignut zato što nisu ispunjeni uvjeti koje je DUI postavio tokom predizborne kampanje.

Zvanični izvori DUI-ja objašnjavaju da su dosadašnji pregovori vođeni samo o usaglašavanju platformi i o glavnom prioritetu te stranke – deblokadi integracionih procesa i učlanjenju zemlje u euroatlantske strukture.

„DUI i ostanak te stranke van institucija ne može poslužiti kao alibi makedonskim političkim partijama za nerješavanje problema o imenu, što je, zapravo, glavni uvjet za deblokadu integracijskih procesa“, navode u toj stranci.

DUI je saopćio da sporazum o formiranju nove vlade ne utječe na stav o nepriznavanju legitimnost predsjednika Ivanova kao kandidata VMRO-DPMNE.

Ta stranka, naime, ostaje na istim pozicijama: izbori za predsjednika su legitimni, ali ponovo izabrani predsjednik nije legitiman za Albance.

Potpredsjednik DPA Menduh Tachi u nedjelju je rekao da je stranka koju predvodi spremna ući u vladu.

„Ponovo kažem da su vrata za ulazak u vladu otvorena, ali također kažem da ni u jednom trenutku nećemo praviti kompromise oko stvari koje su za nas svete, jer u suprotnom više ništa ne bi imalo smisla“, dodao je Tachi.

Zoran Zaev ponovo predsjednik SDSM-a

Zoran Zaev je ponovo izabran na funkciju predsjednika najutjecajnijeg makedonskog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Na kongresu SDSM-a, Zaev je dobio povjerenje 413 delegata od 593 koliko ih je glasalo, objavila je makedonska agencija MIA.

Na ovom kongresu je podršku dobila i zamjenica predsjednika Radmila Šekerinska, kao i Centralni i Nadzorni odbor.

Na istom skupu prethodno je jednoglasno usvojen Izvještaj o predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2014. godine.

„Najviše tijelo SDSM-a jednoglasno je potvrdilo odluke Izvršnog i Centralnog odbora o nepriznavanju izbornog procesa i neprihvatanju poslaničkih mandata.“

Kongres je prihvatio ocjenu o neregularnosti izbora i sistematskoj izbornoj krađi, rečeno je poslije skupa.

Inače, SDSM je osvojio 34 poslanička mandata i zalaže se za bojkot parlamenta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga