Mitrić: Necenzurisane laži nisu izložba nego surova politička propaganda

Subotički Otvoreni univerzitet potpuno pao u ruke jedne političke partije, koja u ovoj instituciji, umesto stručnih ljudi, postavlja partijske kadrove

05. dec 2016

Urednik programa Filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici Petar Mitrić izjavio je danas, povodom postavljanja izložbe Srpske napredne stranke (SNS) “Necenzurisane laži” u holu te institucije, da je “tužno” da se taj događaj predstavlja kao umetnička izložba, jer je reč o surovoj političkoj propagandi, “naročito u ovako teška vremena po medijske slobode”.

Mitrić je agenciji Beta rekao da je subotički Otvoreni univerzitet potpuno pao u ruke jedne političke partije, koja u ovoj instituciji, umesto stručnih ljudi, postavlja partijske kadrove.

Prema njegovim rečima, ovakva postavka predstavlja “autogol” za SNS i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

On je izrazio zadovoljstvo da će posetioci imati prilike da vide i karikature Predraga Koraksića Koraksa, Dušana Petričića, marka Somborca i kvalitetne tekstove mnogih istraživačkih novinara u Srbiji.

Mitrić je rekao da će zbog postavljanja ove izložbe biti obustavljene i mnoge druge aktivnosti vezane za razvoj filmske umetnosti i kulture na Otvorenom univerzitetu.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Ilija Tatić nije želeo da komentariše postavljanje izložbe u holu te institucije.

Izložba “Necenzurisane laži”, koju organizuje SNS, predstavljena je prvi put sredinom jula u Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su tada da izložba “Necenzurisane laži” predstavlja vrhunac cinizma SNS-a, odnosno predstavnika vlasti, ali i dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji.

“Zapravo, ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog ‘neprijatelja’, kojima smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću i njegovoj autoritarnoj vlasti. SNS se time nadovezuje na kampanju medija bliskih vlasti, koji skoro svakodnevno pozivaju na linč urednika i novinara koji nisu politički podobni”, ocenili su NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju za javnost.

Grupa novinara i karikaturista čiji radovi su prikazani na izložbi SNS-a tada je saopštila da se ne stide niti odriču nijedne svoje rečenice, teksta, karikature ili naslovne strane koji su prikazani.

“Istine nema bez kritike”, saopštili su oni.

(Autonomija/Beta, foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga