Miting ultra desničarskog Jobika u Budimpešti

Miting mađarske ultra desničarske Jobik partije održan je danas u Budimpešti, uprkos vladinim naporima da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode

04. maj 2013

Miting mađarske ultra desničarske Jobik partije održan je danas u Budimpešti, uprkos vladinim naporima da ga zabrani zbog njegove antisemitske prirode.

Oko 1.000 pristalica Jobika, treće po veličini partije u mađarskom parlamentu, okupilo se danas na mitingu, na kome su govornici govorili protiv sastanka Svetskog jevrejskog kongresa, koji sutra počinje u Budimpešti, molili se za kraj cionizma i zahtevali da svaki poslanik ili zaposleni u javnoj službi sa dvojnim, mađarsko-izraelskim državljanstvom, podnese ostavku.

Policijsku zabranu mitinga poništio je sud u Budimpešti, ali je uprkos tome, premijer Viktor Orban naredio ministru unutrašnjih poslova da iskoristi „sva pravna sredstva“ kako bi blokirao miting.

Kao odgovor, policija je zatvorila nekoliko ulica koje su vodile na mesto sastanka pristalica Jobika, ali mimo toga, nije se mešala u sam događaj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga