Miša Brkić: Let iznad marketinga

Aviokompanija Er Srbija nije dobila nikakvu dozvolu da leti na bilo koji aerodrom u Americi, naprotiv, odbijena je u januaru ove godine

29. juna 2014

Marketing, bog ga ubio.

Zbog njega su, kažu, Boris Tadić i njegova Demokratska stranka onako ubedljivo izgubili izbore.

Građanima (i narodu) valjda je bilo dojadilo da ga Tadić i njegovi spin doktori ”farbaju” i da stalno i uporno idu šumom, a život drumom. Drugim rečima, građani Srbije bili su se zasitili laži političara na vlasti.

Onda se vlast promenila i novi činovnici kojima su birači poverili upravljanje državom obećali su da više nikad neće lagati građane.

I nije trebalo dugo da se čeka kako bi se proverilo obećanje.

Dobro, neko će reći da je MALA laž dozvoljena političarima. Naročito kad je ”u funkciji” jačanja reformskog optimizma i pobedničkog duha u međunarodnoj konkurenciji.

Da li je mala laž – laž?

Prosudite sami.

Dakle, nema medija koji nije objavio vest da će ”Er Srbija da leti za Ameriku”. Tu srećnu i dugo očekivanu vest saopštili su američki ambasador i srpski premijer. ”Er Srbija leteće već u drugoj polovini 2015. godine na liniji Beograd – Čikago a borićemo se da letimo i za Njujork”, rekao je naš premijer.

Ali, to što je rekao premijer – nije tačno.

I običan je – marketing.

Aviokomapnija Er Srbija nije dobila nikakvu dozvolu da leti na bilo koji aerodrom u Americi (naprotiv, odbijena je u januaru ove godine, ali o tom nešto kasnije u tekstu).

Pa šta je onda tačno?

Tačno je da je Srbija, odnosno – vazduhoplovne vlasti Republike Srbije (Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije) – dobile potvrdu/sertifikat da su sposobne da bezbedno organizuju aviosaobraćaj ka Sjedinjenim Američkim Državama. Taj sertifikat izdala je Američka federalna vazduhoplovna administracija (FAA) posle niza višemesečnih i veoma detaljnih provera vazduhoplovne bezbednosti koje su obuhvatile oblasti regulative, nadzora, organizacije i inspekcija. Dakle, vazduhoplovne vlasti Srbije ispunile su bezbednosne uslove avijacije po standardima ”Čikago konvencije” i dobile rejting 1 za aviosaobraćaj. Dok su imale rejting 2 nisu mogle da dobiju dozvolu za organizovanje saobraćaja prema aerodromima u SAD, jer tamošnje vazduhoplovne vlasti nisu bile sigurne u bezbednost letova koji stižu iz Srbije.

Šta znači rejting 1?

To je samo prvo uslov da se s teritorije države Srbije može leteti na teritoriju države SAD. Ali, to ne znači da će automatski Er Srbiji biti omogućeno da uspostavi direktne letove do američkih aerodroma.

Do te dozvole za Er Srbiju potrebno je da se dogodi još nekoliko stvari:

– najpre, države Srbija i SAD treba da potpišu bilateralni sporazum o aviosaobraćaju

– zatim, nadležne američke službe treba da detaljno pregledaju beogradski aerodrom Nikola Tesla i daju sve potrebne dozvole bezbednosti

– i na kraju, američko Ministarstvo saobraćaja i regulator aviosaobraćaja treba da izdaju dozvolu srpskoj aviokompaniji ER Srbija, ali i bilo kojoj drugoj aviokompaniji, da s beogradskog aerodroma vozi do aerodroma u Americi, na primer do Njujorka ili Čikaga.

Dakle, potvrda koju je dobio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije nesumnjivo je pozitivna vest, ali nije isto što i dozvola Er Srbiji da leti za Ameriku, što je naš premijer pokušao da proturi u sitnoj marketinškoj laži domaćoj javnosti ”u cilju daljeg širenja optimizma”.

A šta je onda tačno?

Istina, bar za sada, zvuči drugačije od marketinške podvale i ne treba je skrivati – Ministarstvo saobraćaja i regulator tržišta SAD početkom ove godine, na zahtev aviokompanije Delta erlajns, odbili su da Er Srbiji izdaju dozvolu za sletanje na američke aerodrome (Njujork, Čikago…) kroz kod-šer ugovore sa Etihad ervejsom. Kao argumenti za odbijanje navedeni su nejasni ugovorni odnosi u upravljačkim pravima unutar Er Srbije (sumnja se da država Srbija kao većinski akcionar nema veći upliv u korporativno odlučivanje) i narušavanje slobodne konkurencije jer Etihad ervejs uživa značajne subvencije svoje države (čime stiče značajnu prednost na tom tržištu).

U januaru ove godine menadžment Er Srbije je najavio da će se zvaničnim pismom obratiti američkom Ministarstvu saobraćaja i ocenio ”da je odluka o zabrani predloženog kod-šer aranžmana protivna globalnim trendovima o liberalizaciji aviosaobraćaja, da se ne uzimaju u obzir dobri diplomatski odnosi dveju država i da Srbija ima presudnu poziciju u daljem razvoju tržišta jugoistočne Evrope i Balkana”.

Možda će se u nekom trenutku promeniti okolnosti i klima i uzeti u obzir ”dobri diplomatski odnosi dve države”. Do tada, međutim, postoje još neke ustaljene procedure koje će srpska strana morati da ispuni.

Jedna od važnijih je, na primer, da domaćoj javnosti i američkim (međunarodnim) regulatorima pokaže-obelodani ugovor o strateškom partnerstvu države Srbije i kompanije Etihad ervejs čije objavljivanje zvaničnici vlasti u Beogradu najavljuju bar jednom mesečno u stilu ”sa’ će, samo što nije”.

(Peščanik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga