MIROSLAV VASIN: Sećanje na Jelicu Rajačić Čapaković – heroinu borbe za rodnu ravnopravnost

Danas, kada Srbija najzad shvata značaj rodne ravnoravnosti i odlučno kreće u borbu protiv nasilja u porodici, sećanje na Jelicu predstavlja izuzetan podstrek i inspiraciju

29. nov 2016

Jelica Rajačić Čapaković je apsolutna rodonačelnica borbe za rodnu ravnopravnost i protiv porodičnog nasilja u Srbiji.

Ona je još 2000. godine prepoznala da naše društvo ne može ići napred ukoliko se ne izborimo za ravnopravnost žena i muškaraca, zaštitimo dostojanstvo žene i ne počnemo sa borbom protiv najvećeg zla, nasilja u porodici.

Hrabra i odlučna, vodila je tešku borbu sa okruženjem koje je nije razumelo i sa patrijahalnim društvom koje je smatralo da je ženi mesto isključivo u kuhinji. Bila je vređana i ponižavana, svakodnevno joj je prećeno, ali je hrabro i dostojanstveno vodila svoju bitku.

Osnovala je Pokrajinski sekretarijat za rodnu ravnopravnost, utvrdila je vrednosne principe kroz Pokrajinsku odluku o ravnopravnosti polova, osnovala je akademske studije u ovoj oblasti, primenjivala evropske standarde, podsticala žensko preduzetništvo i trudila se da pomogne Romkinjama i drugim marginalizovanim grupama žena.

Zahvaljujući njoj, Vojvodina je od strane evropskih institucija bila prepoznata kao regija sa izuzetnim rezultatima u ovoj oblasti.

Jelica Rajačić Čapaković se dosledno, sve do svoje smrti 2008. godine, hrabro borila za svoje ideale. Zato je ona jedna od heroina evropskog puta Srbije.

Danas, kada Srbija najzad shvata značaj rodne ravnoravnosti i odlučno kreće u borbu protiv nasilja u porodici, sećanje na Jelicu predstavlja izuzetan podstrek i inspiraciju.

(Facebook)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga