Miroslav Samardžić: Desničarska ofanziva na Zrenjanin ugrožava etničke odnose

"Naziv grada je simbol antifašističke borbe koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije"

28. feb 2018

Aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma Miroslav Samardžić upozorio je da insistiranje na promeni imena grada Zrenjanin u Petrovgrad može destabilizovti etničke odnose u Banatu, te da je takva inicijativa u osnovi anti-antifašistička.

„Zrenjanin je multietnički grad, u njemu pored većinskih Srba žive i Mađari, Rumuni Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda. Javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnoj grupi i samo jednoj tradiciji, ona mora voditi ka povezivanju različitosti u jednu zajednicu“, istakao je Samardžić.

On ukazuje da je naziv Zrenjanin simbol antifašističke borbe koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije, te je stoga prihvatljiv svim narodima.

„Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, a kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i da eksploatišu naše radnike“, ocenio je Samardžić.

On napominje da se, umesto dokazanih heroja koji su poginuli boreći se za slobodu, favorizuju notorni izdajnici i istorijske ličnosti koje su poznate samo po saradnji za fašističkim okupatorima.

„Učestalim rehabilitacijama ratnih zločinaca i saradnika nacista i izdajnika, podrivaju se moralni temelji na kojima počiva društvo. Društvo koje nije u stanju da razlikuje dobro od zla ne može opsatati“, ukazao je Samardžić.

On smatra da „nova srpska buržoazija“ potiskuje antifašizam kako bi se obeshrabrio otpor postojećem nepravednom sistemu.

„U Srbiji antiantifašizam je sastavni deo neoliberalne tranzicije čiji je cilj da se uspostavi sistem u kome je vlasništvo nad svim privrednim i prirodnim bogatstvima u rukama stranog i domaćeg kapitala… Parola jugoslovenskog antifašizma je bila ‘Tuđe nećemo – svoje ne damo’. Danas nas neoliberali uče kako sve što vredi moramo da prepustimo strancima, pa će nam onda biti bolje, kad ne budemo imali ništa“, dodao je.

Prema njegovim rečima, pokretači inicijative protive se održavanju referenduma o promeni i time pokazuju da stanovnike Zrenjanina smatraju nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako grad treba da se zove.

Samardžić podseća da je istorijski naziv današenjeg Zrenjanina bio Veliki Bečkerek, te da je on ukazom kraljevskih namesnika 1935. promenjen u Petrovgrad, nakon čega je 1946. grad dobio naziv Zrenjanin. Takođe, napominje da je 1992. održan refernedum na kome se oko dve trećine birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

Dodaje da je krajem prošle godine u Zrenjaninu formirano udruženje Petrovgrad koje čine vlasnici nekoliko većih privatnih preduzeća i nacionalističke organiazcije poput Društva srpsko-ruskog prijateljstva,Srpskog narodnog pokreta Svetozar Miletić i sličnih, te neki sportski klubovi kao i Udruženje odgajivča golubova srpskih visokoletača SRB-797 – a koje za osnovni cilj ima promenu naziva grada u Petrovgrad.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga