Miroslav Ilić novi predsednik Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“

"Ne pristajemo na civilizacijski poraz"

11. feb 2020

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ izabrao je sinoć novo rukovodstvo.

Za novog predsednika izabran je poznati novosadski hirurg i građanski aktivista Miroslav Ilić, a za članove predsedništva organizacije birani su istoričari Boris Kršev i Uglješa Belić, politikolog Radivoje Jovović, ekonomistkinja Tanja Brdar i novinari Vera Šoti, Gordana Perunović Fijat i Nedim Sejdinović.

Tročlani nadzorni odbor organizacije činiće politikolog Duško Radosavljević, novinarka Zagorka Radović i profesor u penziji Dobrivoje Antonić. Generalni sekretar udruženja biće građanski aktivista i novinar Duško Medić.

Novoizabrani predsednik Kluba izjavio je nakon izborne skupštine održane u Novom Sadu da ljudi okupljeni oko VKK „Vasa Stajić“ ne pristaju na „civilizacijski poraz“, te da će biti „hrabri i sposobni da otvore pitanja koja danas tište Vojvodinu i Vojvođane”.

„Bavićemo se širokim dijapazonom društvenih i političkih tema: od kontrole svake vlasti u Vojvodini i borbe za vraćanje istinskog političko-pravnog subjektiviteta pokrajine, pa do akutnih problema kakvo je pitanje pijaće vode i otrova u zemlji ili urušavanja zdravstvenog i obrazovnog sistema Vojvodine“, poručio je Ilić.

Kako se prenosi u saopštenju VKK, on je istakao i da članovi ove organizacije odbacuju svaki nacionalizam, šovinizam, neargumentovane diskusije, vređanja, prostakluk i jednostranost, te nesagledavanje kratkoročnih i dugoročnih posledica pogrešnih delovanja u javnoj sferi, kao i “svako politikanstvo i želju za dominiranjem bilo kog pojedinca, grupe ili kartela nad građanima i ljudima“.

Predstavnici Kluba potpisali su sinoć i protokole o saradnji sa osam vojvođanskih nevladinih organizacija.

Pre izborne skuipštine, delegacija VKK „Vasa Stajić“ položila je venac na spomenik Vasi Stajiću, koji se nalazi u blizini Skupštine AP Vojvodine.

Vasa Stajić je bio poznati filozof, pisac, profesor, istoričar i pedagog koji je delovao u prvoj polovini dvadesetog veka i koga su nazivali „apostolom Vojvodine“. Stajić je bio i veliki pobornik ideje jugoslovenstva, , navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga