MIROSLAV ILIĆ: „Treći put“ Srbije – jedino novi Ustav

Aktuelni Ustav Srbije doveo je do propasti društva i države. Inaugurisao je u politički sistem ove države – partikokratiju, pogubnu pojavu koja je kao melem legla na raniju kriminalizaciju i razbuktanu nacionalističku svest srpskog društva i doprinela moralnoj degenraciji Srbije. Ovo je doprinelo veoma teškoj ukupnoj situaciji, najviše ekonomskoj, ali i svakoj drugoj. U Vojvodini je zavladala glad. Potrebno je stvoriti front za donošenje novog Ustava

22. maja 2010

Čitam Koštunicinu sarkastičnu izjavu o trećem putu za Srbiju, u kojoj kaže „da se vrati moralnost u politiku“. Ne treba zaboraviti da je upravo on tvorac nemoralnog i nedemokratskog Ustava Republike Srbije, koji je inaugurisao u politički sistem ove države – partikokratiju, pogubnu pojavu koja je kao melem legla na raniju kriminalizaciju i razbuktanu nacionalističku svest srpskog društva i doprinela moralnoj degenraciji Srbije. Ovo je doprinelo veoma teškoj ukupnoj situaciji, najviše ekonomskoj, ali i svakoj drugoj. U Vojvodini je zavladala glad. U 45 opština Vojvodine deli se hrana. Jug Srbije pod vodom. Putevi u katastrofalnom stanju, posle 20 godina harača na drumovima i krađi para, za šta nikad i niko nije odgovarao. Tajkunska privatizacija, radništvo obezglavljeno. Parlament, mesto sprdnje i očaja. Međutim, Koštunica, naravno, ne razlikuje, ili neće da razlikuje uzrok i posledicu.
Ali da ne okolišam: jedina alternativa ovom političkom sistemu u kome dominiraju i slobodno vršljaju razni manipulanti i oni „koji su dobili na izborima poverenje naroda“ jeste da se cela Srbija podigne na noge i da pokaže svoj „ustavni patriotizam“, te da uveri sebe samu da je građanstvo bolje od „ političke elite“. To se jedino može uraditi efikasno ako se uspostavi front: oni na jednoj strani, a građani na drugoj.
Treba organizovati sastanak prvo u Novom Sadu, jer je to glavni grad Vojvodine, koja je (organizovano) rekla NE ovom Ustavu i okupiti sve one koji bi mogli da daju doprinos započinjanju kampanje: POTPIŠI ZA NOVI USTAV. PROTIV POLITIČKE ELITE, PROTIV PROPASTI SRBIJE! TRAŽIMO MODERNU RAZVIJENU EVROPSKU SRBIJU! DRŽAVNOST SRBIJI – AUTONOMIJA VOJVODINI!
Na tom skupu, sastavljenom od istaknutih pojedinaca, grupa, NVO, kao i političkih aktera bila bi raspravljana dva cilja:

1. kampanja sakupljanja potpisa za promenu Ustava Srbije i
2. formiranje tima za pripremu raspravne ustavotvorne skupštine, sastavljene od svih zainteresovanih za budućnost Srbije: pojedinci, stručnjaci za Ustav, NVO, političke grupacije.

Nakon ovoga, treba se oglasiti u Medija Centru u Beogradu, napraviti dopis svim ambasadama, OEBS-u, forumima EU i najaviti kalendar događanja. Ustavotvornu skupštinu treba organizovati po segmentima budućeg Ustava i prenositi javno preko dostupnih medija, a pre svega preko interneta. Cilj kampanje bio bi podnošenje zahteva za promenu Ustava, sa napravljenim novim osnovnim aktom, koji bi bio pre svega ZAŠTITA od svevlasti, jasni raskid sa sadašnjim stanjem, a istovremeno i sa prošlošću. Treba javno trežiti podršku građana, a ključna pitanja oko kojih nema saglasnosti – ostaviti za referendum.
Ovo je početak.
Tražimo jedni druge.

(Prof. dr Miroslav Ilić je predsednik Socijaldemokratske partije Vojvodine)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga