Mirno završena Parada ponosa u Beogradu

Održan i skup Ponos trans osoba; Tokom šetnje održan "minut urlanja", protiv nepravde prema migrantima

20. sep 2015

Današnja Parada ponosa završena je ispred Skupštine grada Beograda, pošto su reči podrške okupljenima uputili predstavnici LGBT iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Crne Gore.

Predstavnik iz Podgorice Danijel Kalezić pozvao je učesnike beogradske Parade ponosa da dođu na paradu u Podgorici 18. oktobra.

On je ukazao da je Parada više puta zabranjena u Nikšiću i još nekim crnogorskim gradovima. „Vi niste danas samo šetali za LGBT u Srbiji, već i za nas u Crnoj Gori“, rekao je Kalezić.

Aktivisti iz SAD i Velike Britaije poručili su da treba istrajati u borbi, dok svaki građanin Zapadnog Balkana i sveta ne bude slobodan.

Okupljeni su oko 13.20, polako počeli da se razilaze ispred Skupštine grada, a organizatori su im ukazali da dok odlaze, iz bezbednosnih razloga, skinu sa odeće oznake Prajda.

Poručili su učesnicima da tamo kuda idu mogu pešice, taksijem, ili, ako su strahuju za svoju bezbednost, ima dovoljno policijskih automobila kojima mogu da budu prevezeni do svojih odredišta.

Okupljeni su imali transparene na kojima je pisalo „Moja prava, moji zahtevi“, „Da volim koga želim, a ne koga moram“, a nosili su i zastave, šarene balone, pištaljke i igrali uz muziku sa razglasa.

Tokom šetnje je održan „minut urlanja“, protiv nepravde prema migrantima.

Parada ponosa Biljana SrbljanovicPočetak povorke u 12.20 označila je „prva kuma“ Parade ponosa, Biljana Srbljanović koja je izjavila da su učesnici današnjeg Prajda solidarni s migrantima koji traže pravo na sreću i mogućnost da se slobodno kreću.

U povorci su bili i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranaka Joksimović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Branica Janković.

Prisustvovao je i veći broj ambasadora, među kojima šef delgacije EU u Srbiji Majkl Devnport, američki ambasador Majkl Kirbi, kao i član Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn.

Međi učesnicima Parade bili su i lider Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović sa suprugom, funkcioner Socijaldemokratske partije (SDS) Nenad Konstatinović i predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović.

Kolonu koju je nadletao policijski helikopter, obezbeđivao je veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica pod punom opremom.

Ulice u centru Beograda su i dalje zatvorene za saobraćaj i prolaznike.

Pojedini mediji su javili da su uhapšene 54 osobe koje su planirale napade na učesnike Parade. Među uhapšenima je i Uroš Mišić, osuđen 2008. godine zbog napada na jednog žandarma.

U Beogradu je danas održan skup Ponos trans osoba, a organizatori su najavili da će naredne godine prvi Trans prajd u Srbiji biti održan 26. juna. Oni su na skupu zatražili izmene zakona o matičnim knjigama kako bi trans osobe još na početku procesa mogle da upišu željeni pol, ime i izmenu matičnog broja.

Organizatori Ponosa trans osoba su zatražili i veću osetljivost policije, zdravstvenog sistema, socijalnih službi i nacionalne službe za zapošljavanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga