Mirnič: Posledice antimanjinskih prostornih planova

To pogađa i srpsko stanovništvo koje sa nama ovde živi, ali u pogledu manjina ima uništavajuću snagu.

03. dec 2011

Sociolog Karolj Mirnič izjavio je da se još uvek osećaju posledice perioda u kojem su “najreakcionarnije stranke” kroz svoj uticaj na državnu politiku u Srbiji napravile prostorne planove razvoja da u delovima Banata i Bačke u kojima žive manjine ne bude investicija.

“Naravno, to pogađa i srpsko stanovništvo koje sa nama ovde živi, ali u pogledu manjina ima uništavajuću snagu”, rekao je Mirnič za danasnsji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

On je ocenio da se manjinska zaštita ne može suziti samo na područja obrazovanja, kulture i informisanja, već bi morala da bude potpunija i da se odnosi i na zapošljavanje.
“Državni organi bi trebalo da daju preporuku vlasnicima privatnih preduzeća da poštuju nacionalni sastav višenacionalnog okruženja”, ocenio je Mirnič.

Prema njegovim rečima, usled nemogućnosti zapošljavanja dolazi do velikog iseljavanja građana iz tih sredina. Mirnič je rekao da bi podsticajne mere za ova područja Vojvodine dovele do zaustavljanja iseljavanja građana i do ekonomskog napretka.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga