Mirna protestna šetnja migranata u Subotici na godišnjicu masakra u Iraku

“Mi danas protestujemo jer želimo slobodu i vraćanje kući kidnapovanih"

03. avg 2016

Migranti iz Iraka, iz plemena Jezidi, koji su privremeno smešteni u Subotici, danas su mirnom protestnom šetnjom po Subotici skrenuli pažnju na dvogodišnjicu masakra u Iraku, koji je nad njihovim narodom počinila Islamska država (ISIL).

Na današnji dan 2014. godine Islamska država je napala pripadnike naroda Jezidi u Kurdskom delu Iraka ubivši više od 7.000 i kidnapovavši preko 3.200 Jezida, čija je sudbina i dalje nepoznata.

Sabad Silo iz iračke provincije Sindžar rekao je za TV Suboticu da su mirnom protestnom šetnjom želeli da izazovu pažnju javnosti, kako bi se više govorilo o nemilosrdnim zločinima sledbenika Islamske države u Iraku i Siriji.

“Mi danas protestujemo jer želimo slobodu i vraćanje kući kidnapovanih Jezida“, rekao je Sabad Silo i dodao da je oko 50 Jezida u Suboticu došlo sa severozapada Iraka, koji je uglavnom naseljen Kurdima, ali je trenutno pod kontrolom ISIL-a.

“Nismo imali nikakvih problema sa iračkom vladom, već samo sa muslimanima, pripadnicima Islamske države. Oni su nam rekli da ako niste musliman, ubićemo vas. Ja sam rođen kao Jezid, živim kao Jezid i umreću kao Jezid“, kazao je Sabad Silo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga