- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mirna primopredaja vlasti u Baču

U Baču je danas došlo do mirne primopredaje lokalne vlasti između novoizabranih funkcionera i predstavnika prethodne skupštinske većine, potvrdio je agenciji Beta vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

„Danas oko 15 sati došlo je do mirne primopredaje vlasti čime je prekinuta nenormalna situacija koja je vladala u ovoj opštini prethodnih deset dana“, izjavio je Bugarski i najavio da će sutra biti održana sednica Skupštine opštine Bač kojoj će prisustovati i vlast i opozicija.

Ispred zgrade Skupštine opštine Bač pre četiri dana izbila je masovna tuča između simpatizera vlasti i opozicije, u kojoj je nekoliko osoba lakše povređeno. Dan pre toga oko 40 aktivista i simpatizera Srpske napredne stranke (SNS) je upalo u zgradu Skupštine opštine Bač, odakle su izbacili predsednika i potpredsednika opštine, i ostali zabarikadirani u zgradi.

Aktivisti SNS-a su prethodno uklonili privatno obezbeđenje ispred opštine. Policija je sve to posmatrala, ali nije intervenisala. Odbornici novofomirane vechine u Skupštini opštine Bač, njih 13, ušli su 29. decembra u zgradu opštine, uz pomoć jedne privatne firme za obezbeđenje, a nakon toga objekat je počela da obezbeđuje policija. Reč je o odbornicima Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave ranije je dalo mišljenje da je ta većina legitimno izabrana. O situaciji u Baču oglasili su se i lideri vodećih stranaka u Srbiji, a da je na pomolu rešenje novonastale situacije moglo se naslutiti iz poslednjih izjava lidera naprednjaka i demokrata Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!