Mirna gej parada u Zagrebu, uhapšeno 17 ljudi

Udruženja "Iskorak", "Domine" i "Kontra" smatraju da je "Zagreb Pride" prilika da snažnije nego ikad pokažu da ne pristaju na nasilje, diskriminaciju i govor rulje kojoj je, kako kažu, kamen u glavu jedini argument koji znaju pokazati.

18. jun 2011

Deseta gej parada u Zagrebu, u kojoj je učestvovalo između 2.000 i 4.000 ljudi, održana je danas popodne na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma uz pratnju jakih policijskih snaga i bez većih incidenata.
Portparol policije Krunoslav Borovec, koji je i sam bio učesnik Povorke ponosa, saopštio je da je na skupu bilo oko 2.000 ljudi,  dok organizatori procenjuju da je pod „duginim zastavama“ marširalo između 3.500 i 4.000 ljudi. Zbog vređanja učesnika ili neposedovanja ličnih dokumenata privedeno je 17 ljudi, ali nije bilo većih incidenata.
Podršku skupu dali su brojni političari, među kojima i predsednik Ivo Josipović koji je uputio pismo, a u koloni koja je prolazila centrom grada bili su, između ostalih, poslanica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Mirela Holi i Šime Lučin, kao i srpski poslanik Milorad Pupovac.
U koloni su bili i više aktivista srpskih organizacija, brojni nevladini aktivisti i poznate ličnosti – advokat Čedo Prodanović, književnik Predrag Matvejević, režiseri Nenad Puhovski, Rajko Grlić, Ivan Mirković i Mario Kovač.
Povorka je uz pratnju bubnjara i brojne balone i transparente krenula s Trga žrtava fašizma i bez ikakvih incidenata pod policijskim kordonom prošla Trgom bana Jelačića i ulicama u centru grada, završivši šetnju u parku Zrinjevac.
Učesnici su nosili balone u duginim bojama, a dominirali su natpisi „Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima“ i „Uništimo fašizam, podržimo gej aktivizam“.Po završetku šetnje podeljena su priznanja homofoba i homofrenda decenije, ali i priznanja za uspešan doprinose održavanju prajdova i poboljšanju položaja LGBT (lezbejki, gejovi, biseksualci i tranšeksualci) populacije u Hrvatskoj.
Titulu homofoba dobila je poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir, a homofrenda poslanica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić koja godinama učestvuje na Zagreb prajdu.
„Ovo je do sada bila najmasovnija povorka, koja je okupila do 4.000 ljudi“, rekao je novinarima na kraju službenog dela programa jedan od organizatora Marko Jurčić. „Sve je proteklo bez ijednog incidenta i Zagreb je pokazao pravo lice“, rekao je on, naglasivši da se svih ovih godina radi o borbi za ljudska prava i slobodno okupljanje i izražavanje.
Jurčić je kazao da su u povorci, pored Zagrepčana, bili i građani Splita, kao i građani drugih delova Hrvatske i aktivisti iz drugih zemalja – Srbije, BiH i Crne Gore, kao i iz drugih evropskih zemalja. On je pohvalio policiju zbog dobre organizovanosti i što je sprečila da se u Zagrebu ponove incidenti koji su nedavno obeležili prvu takvu manifestaciju u Splitu.
Prošle nedelje gej parada održana je prvi put u Splitu. Skup je obeležilo nasilje nad učesnicima povorke u kojem je povređeno više osoba, a privedeno 137 huligana.
Udruženja „Iskorak“, „Domine“ i „Kontra“ smatraju da je „Zagreb Pride“ prilika da snažnije nego ikad pokažu da ne pristaju na nasilje, diskriminaciju i govor rulje kojoj je, kako kažu, kamen u glavu jedini argument koji znaju pokazati.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga