MIRKO ĐORĐEVIĆ: Vojvoda Toma u Moskvi

Čelo gori s carem se govori

Priredio: Mirko Đorđević
29. maj 2012

Čelo gori s carem se govori

Iz epske pesme

Kada srce vuče, prilika se uvek nađe – naš šef države Toma N. je pohitao u Moskvu na sastanak s V. Putinom nasamo u Kremlju.

Susret sa V. Putinom imao je dva dela – u kabinetu ruskog predsednika i nasamo u oči u oči. Naravno, više znamo o prvom delu koji je bio dirljiv, a ono drugo ostaje u arhivama za buduće istoričare. Ruski „car“ – a tako ga Rusi već zovu – bio je ljubazan dok je Gost povremeno delovao zbunjeno. Govorio je kako će put do EU biti dug i težak i pun neizvesnosti, ali da će odnosi s Rusijom biti u usponu. Za uticajni „Eho Moskve“, ako je medijima verovati, kazao je da će Srbija priznati nezavisne države Abhaziju i Južnu Osetiju koja je Rusija već priznala u punom diplomatskom smislu. A Kosovo – to je posebno istaknuto – Rusija smatra za neutuđivi deo Srbije. One nezavisne države su separatističke tvorevine koje su se otcepile od države Gruzije u čijem su sastavu bile kao pokrajine. U jednom slučaju separatizam je legitiman, a u drugom – to nije moguće. Veliki i moćni sve mogu, a na malima je da slušaju, ostalo je rasprava za stručnjake međunarodnog prava. Šta će biti s našim Kosovom to niko živ ne zna, ali vojvoda Toma i V. Putin znaju da to za sada tako biti ima, dok se drugačije ne odluči. Neki Srbi s KIM se tome raduju, a neki bogami sumnjaju, a ovi u Beogradu ni u šta sigurni nisu jer sastavljaju Vladu i još ne znaju kako da je sastave, jer i do sada nije bila na sigurnim nogama. Pohitao je sa čestitkama vojvodi Tomi i sam patrijarh vascele Rusije Velmoža Kiril, koji se za sve pita u toj velikoj zemlji. Nije to kao u Srbiji gde se popovi i kaluđeri tuku jer ne znaje valja li se carstvu Tadićevom ili Tominom privoleti nakon ovih izbora – ili tamo moskovskome, a Moskva je – to znamo – treći i poslednji Rim.

Srblji su ovim izborima i sebe zbunili – centralna Srbija je glasala za vojvodu Tomu, a Vojvodina za Tadića i njegov DS.

Nikom ovde lako nije, i vojvoda Toma je morao nekud da pođe i da potraži ili barem da ispita staze i bogaze kuda ćemo poći narednih godina u ovom nemirnom svetu koji srca i duše nema za nas na Balkanu. Rano je ocenjivati ovu posetu, jer se šef države još ni zakleo nije s rukom na srcu i jevanđelju. A i ta zakletva – ko se ovde nije zakleo i tu zakletvu pogazio. Vojvoda Toma je u Moskvu pošao skoro u suzama, jer se na sednici stranačke centrale SNS povukao s mesta njenog prvog čoveka da bi bio ujedinitelj svih Srba, posebno onih s one strane Drine i onih s tužnog nam i raspetog Kosova, i onih naravno oko Vukovara. Zapodela se sada rasprava da li je razoreni Vukovar srpski ili hrvatski grad. A Vojvoda Toma je u ratu devedesetih krvavio gaće zna se na kojoj strani u poslednjem balkanskom ratu. Jedni sada kažu da smo taj rat izgubili, a drugi da smo ga dobili – recimo akademik D. Ćosić – a ima ih ne malo koji kažu da još nije gotovo. Bilo kako bilo, novi šef države je morao poći u Moskvu. Veliki su veliki, a mali su mali. Šut s rogatim ne može. Vojvodi novom šefu države lako nije, a pogani mediji se uhvatili za njegovu – tamo nekakvu diplomu, kao da je to važno jer mnogi nisu diplomu imali pa su vladali zemljom. Vratimo se poseti V. Putinu i onom što pouzdano znamo. U jednom momentu je moćni V. Putin zamolio vojvodu Tomu da mnogo pozdravi Borisa Tadića s njegove strane. Aludirao je na ono kako to Rusi rade – malo je da budem Medvedev a posle Medvedev da bude malo Putin i tako nekako. Ili obrnuto. Tu je nevolja velika, jer kod nas to ne ide i zna se kako biti ima, ako si pobedio na izborima i svrgnuo protivnika i tako dalje i tome slično. Vojvoda je ćutao i naravno pozdrave će preneti. Sam V. Putin je delovao mirno – uglavnom mirno – ali ima i on briga u kući. Upravo su ga čekali neki gubernatori od kojih su se neki osilili toliko da u svojim gubernijama dopuštaju opoziciji da divlja i da baca drvlje i kamenje na samog V. Putina. Njegova žandarmerija ima pune ruke posla s demonstrantima, čak i u prestonici na Nevi gde je otpor sve žešći. A i na kongresu Jedinstvene Rusije ima raznih tonova, pa i nije mnogo važan ovaj Gost s Balkana, jer to tamo ćemo još videti kako će biti, to s tim Srbima nikada nije sigurno, jer oni često glasaju i protiv sebe. Evo, oborili su Borisa Nejakog, pa ga sada već od blata lepe – a vojvodi Tomi je car na kraju kazao da kada poželi u Moskvu „uvek je dobrodošao“.

Onaj deo posete nasamo s Putinom naravno nećemo komentarisati, jer to čine samo mediji koji nagađanja vole.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga