MIRKO ĐORĐEVIĆ: Narodu se ugoditi ne može

Svi u ostavci osim Gospodara Vučića

Priredio: Mirko Đorđević
05. feb 2014

Orkanski udari košave s Karpata preko Banata uneli su pometnju među političare, u Feketiću je bilo dramatično – na ivici katastrofe.

Tek što je četnički vojvoda Toma N. raspisao izbore krenula je košava, i to udarima kakvi se ne pamte. Panika je posebno zahvatila političare, jer u situaciji u kojoj se nalazi Srbija košava može da oduva mnoge sa scene i u prilici smo da vidimo kako su se snalazili. Pomenućemo čuvenog Nasradina hodžu – kao javnu ličnost i muslimanske i hrišćanske tradicije, ne samo na Balkanu već i šire – on je imao sluha za narod. Pritisla jara popodnevna, a njemu nikako san na oči, izašao je malo na sokak i sjatile se džematlije – mi bismo rekli parohijani – da ga pitaju šta je novo na dunjaluku. „Nema ničeg novog”, mrzovoljno odgovara hodža, „osim što čujem da na onom kraju kasabe dele besplatno ovnujsku čorbu”. I ušao je u kuću i nije ni prilegao, čuo je kako tutnji sokacima jer narod nekuda hita. Izašao je i vidi o čemu se radi, svi jure onamo na čorbu, i zadigao je peševe mantije i pojurio i sam na kraj kasabe. Nikad se ne zna, možda i dele tu čorbu.

To je psihologija i naroda i vođa. Izmili se nešto, pa ko zna, možda i tako bude.

A ovi izbori, ko je to smislio, niko ne zna. Neki političar svakako, ali ni to nije sigurno – nema tu šta da se bira, ali neko tako hoće.

Niti narod zna koga da glasa niti su političari sigurni šta da kažu i obećavaju svašta. Aktuelna Vlada I. Dačića je u ostavci ili u tehničkom mandatu, svi su u ostavci sem Gospodara Vučića, koji je uz ostalo i prvi potpredsednik Vlade. On nije u ostavci. Jedini. Ima ga svuda i neumoran je. Stiže i u Lapovo i u Brisel i sve rešava, za sve se pita. Kako će ko proći na izborima, ne znamo, ali Gospodaru svi predviđaju uspeh. On je na vlasti i neće valjda da izgubi izbore. Reklo bi se, narod se već navikao na Gospodara Vučića i skoro ponavlja – Kad je teško, Vučić – kakav tamo neki Čović – jer Gospodar sve može. Ali narodu niko ugodio nije. Gacao je Gospodar Vučić po smetovima i spasavao decu svojim rukama. To mi lično cenimo, jer političari to i treba da čine. Kamo sreće da ih je bilo više, da je i recimo banatski vladika zadigao peševe mantije i pošao u smetove da pomogne, te Amfilohije recimo. Ne, nema njih, ali je junak dana bio Vučić. I počele su spekulacije u lajavoj beogradskoj štampi, te to se Gospodar Vučić reklamira u kampanji, te nije ono dete neko Srpče već Šiptarče iz Prizrena. To je uznemirilo Agitprop SNS i krenuli su da cenzurišu. Nema toga čega u Srbiji nema, sve se okrene na lakrdiju. A Vučić se pravda. Kaže, da nije išao u Feketić, bilo bi loše, „počeo sam i nikako da ugodim narodu”. Pošao je hrabro i Vučić zna da će ova košava mnoge oduvati, za svaki slučaj. Lično držimo da je postupak Gospodara Vučića u redu, a narod ko narod, niko mu ugodio nije i neće. Podigla se galama da je ovo predizborna kampanja, a Vučić je pošao da spasava, i pravda se. Ne pomaže, neki vide kako nosi glasačku kutiju kroz snegove i tako dalje.

Svega ima u ovom podvigu Gospodara Vučića i svak vidi ono što mu se sviđa i tumači tako kako mu se hoće.

Mi nismo od onih koji iz tople sobe seire – ne, mi mislimo da je Vučić spasavao decu, ali i da tu ima i politike. Stoga nismo za ironiju već za sagledavanje realnosti. Niko nije siguran pa ni Gospodar Vučić kako će proći na izborima, možda se narod uzjoguni, pa i njemu okrene leđa kao što je tolikima pre njega koji su se javljali kao spasioci i Mesije. Predizborna kampanja se zahuktava, pa je i Gospodar Vučić krenuo. Ovo jeste u Feketiću spasavanje dece, ali i predizborni trik. Svi sve obećavaju, jedni obećavaju Beograd na vodi, da izađemo na Jonsko more preko Morave, jedni obećavaju jaje na oko, drugi ukidanje tv-pretplate, drugi duple penzije i popust za sahrane ako umremo prepodne, ništa narodu da se dopadne, šta god da učiniš, narod gunđa. Niko mu ne valja. Izbori su vašar u Rumi na sv. Georgija. Nikada se ne zna. Jedne novine pišu da će bezmalo svaki političar izaći sam na izbore, a neki opet da će svaki građanin sam izađi i glasati za sebe.

Svak nešto smisli kao onaj Nasradin hodža, pa poveruje i sam da će tako biti. I svi jure da vide šta će biti na izborima. A legendarni Nasradin hodža je mrzovoljan kada duva vetar ili kada je omorina velika. Lideri političkih partija svakog dana nešto novo smisle – niko ni s kim neće, ali posle izbora će biti koalicija koje se već u potaji dogovaraju. Može i Kurta s Murtom, ali mogu i posebno, mogu obojica da zajašu na grbaču naroda, ali narod je tek nesiguran. Njemu niko da ugodi, pa nije mu ugodio ni gospodar Vučić i otuda smišlja ove trikove kako bi ga opsenio. On jeste jak i svemoćan, ali s narodom se nikada ne zna. Ili je ovo Gospodar smislio da mu buduće žitije bude velelepno. Eno, Amfilohije oslikava crkve i na freskama su jedni u raju drugi u paklu. Knez Miloš je svoje govore počinjao tako što je govorio „narode, snago moja”, a završavao… bolje da to ne citiramo.

Duva košava i kampanja se zahuktava sve više i iz dana u dan imamo mnogo toga čime se lajava štapa ili tabloidi bave. Videćemo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga