MIRKO ĐORĐEVIĆ: Izbora će biti kad Gospodar kaže

Analitičari kokodaču „ovde onde tuda svuda“

Priredio: Mirko Đorđević
24. dec 2013

Pune novine o tome kada će izbori biti i svi smo se baš raskokodakali o tim izborima – a biće ili neće kad On kaže.

Sve je nekako neodređeno, te Gospodar Vučić hoće, a premijer Dačić, neće ali to nije baš tako, koliko god mi kokodakali jer istina je nešto komplikovanija. Nije Gospodar jasan iako se mnogima čini da jeste, a Dačić jeste, jer on kaže da je Vlada njegova uradila istorijski posao, a Vučić naglašava da on pravi istoriju, kako su verovali svi Gospodari koje smo imali u novijoj istoriji. Ove rasprave liče uveliko na onaj dijalog između mačke i starog vrapca iz basne i tolikih dečjih ljupkih pesmica. Mačak se pored drveta ljubazno raspituje gde će vrabac biti danas, gde sutra i kad bi da se vide, vrabac odgovara – “ovde onde tuda svuda”, sve nekako zavijeno, mačak se približava, ali vrabac “ovo reče i uteče”. Nisu se dogovorili o najvažnijem. A basne nisu zabava, jer njih su pisali veliki pisci i umovi od Lafontena do recimo našeg Dositeja; Ezopa da ne zaboravimo, jer ovaj basnopisac, mudri Grk, priznati je otac svima basnopiscima.

Izbora će dakle biti – da i mi malo kokodačemo – ni pre, ni posle, ni ranije, ni kasnije nego kad On kaže Gospodar Vučić neponovljivi.

Još nije u ikonostasu, ali svi mu se klanjanju, i pozicija i opozicija, bukvalno svi. On nema razloga da žuri, na vrhuncu je i Zakon mu daje pravo da ne hita. Hitao je počivši Sloba pa propao na izborima, hitao je Boris Nejaki Tadić, pa urnisao i sebe i svoju DS. Gospodar je stari vrabac iako je mlad čovek u punoj snazi i dobi, kada se tek razmišlja o vlasti i vladanju, i to o apsolutnoj vlasti – koju već ima. Sve to o čemu se piše i o čemu i komentatori kukuriču – On prati. Zna On, neće valjda Dačić da raspisuje izbore, ili tamo neki Neša ili Miša koji predsedava u Dumi srpskoj, htedosmo reći u Skupštini Republike, nećemo valjda mi komentatori koji se međusobno ni u čemu ne slažemo, pa i ne trpimo. Izbori u Srbiji su partijska stvar i Ustav je partijska stvar, a svi znamo da imamo jednu partiju, a ostalo… to je sitna boranija – njihovi čelnici gledaju u sliku Gospodara kao u ikonu Mlekopitateljnicu poput Rusa koji imaju “državnu kazansku Trojeručicu”. A kult je uvek bio državna stvar, odnosno to je u Srbiji partijska stvar i izbori nisu zabava. Narod mora da vidi dobro koga treba glasati, a koga ne. Mi komentatori smo obični petlovi, a tu spada i autor ovog zapisa o izborima. Odgovor smo rekli – izbora će biti kada Gospodar kaže.

O analitičarima i komentatorima valja još koju reč kazati iako oni imaju pravo da rade svoj posao, ali od njih ništa ne zavisi.

Opet ćemo se vratiti basnama odnosno nekim pesmicama koje su u Srbiji popularne, a odnose se na na nas komentatore koji kukuričemo. Nama je najuspelija varijanta u srpskom književnom jeziku koja glasi:

Petlovi pevaju
kukuriku, kukuriku
J… svoju sliku.

Jedan naš prijatelj je ovu ljupku pesmu preveo na crnogorski književni jezik poštujući sve standarde tog jezika i prevod glasi:

Kokoti čoče poju
kokoti poju
J… sliku svoju.

Postoji i hrvatski prevod, i na latinici i štampan ćirilicom, ali nećemo gnjaviti čitaoce. Lično, mi spremamo prevod na ruski, na francuski i italijanski, ali poznato je – lingvisti su takođe ptice, oni su papagaji i kao takvi profesionalno deformisani.

Izbora će biti a kada – ni o tome nećemo jer to je barem jasno, biće onda kada On kaže i biće onako kako On kaže.

No, kada budu otvoriće se neka ozbiljnija pitanja od ovih naših gore postavljenih. Recimo, da li će u tome biti i mešanja inostranog faktora jer evo jedan ministar nam jutros predlaže da budemo gubernija, a zove se čovek Nenad Popović, i rodom je iz DSS-a, i on nas uverava da će nam tek tada svanuti i sunce nas ogrejati sibirsko. Postoji još jedno komplikovanije pitanje u vezi sa izborima. Da li će izbori biti raspisani na celoj državnoj teritoriji, odnosno i u severnoj i u južnoj srpskoj Pokrajini? Za severnu nije važno, oni hoće neke svoje teritorije i na njima raspisuju izbore a za južnu tek ćemo videti. Tu je sitacija ustavno-pravno gledano komplikovanija, jer u južnoj srpskoj Pokrajini imamo teritoriju u kojoj suvereno vladaju Krstimir P. i A. Vulin. Mora se naći pravno-ustavni okvir, pa onda izbori – a biće ih kada On kaže da više ne kukuričemo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga