Mirko Đorđević: Grade Vučićev kult ličnosti, a on nema ličnosti (AUDIO)

Pančić: To je ona stara radikaliština

26. sep 2013

Sociolog Mirko Đorđević izjavio je večeras da je u Srbiji na delu pokušaj građenja kulta ličnosti predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

“U poodmaklom je stadiju izgradnja kulta ličnosti gospodara Vučića. Postoje ličnosti koje zaslužuju kult. A mi ovde gradimo kult ličnosti, a nema ličnosti”, rekao je Đorđević na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

On je ocenio da je SNS zapravo samo preobučena Srpska radikalna stranka. “To je SNS vojvode Tome i gospodara Vučića. Tendencija je da u Srbiji ostane samo jedna partija. Sva vlast je u rukama gospodara Vučića”, ocenio je Đorđević.

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da je, uprkos “slatkorečivosti” SNS-a, jasno da se iza svega toga krije “ona stara radikaliština”.

“Nije problem što ono sebe žele da prikaže takvim, već koliko je ljudi pristalo da kupi tu priču. A među njima ima i uglednih pojedinaca i organizacija, koji su pristali da sekundiraju državnom vrhu u priči da su oni potpuno novi, iznova rođeni ljudi, koje je nepristojno podsećati na političku biografiju”, kazao je Pančić.

On je ocenio da je u Srbiji na delu restauracija obrazaca iz devedesetih godina.

“Okolnosti jesu drugačije, nema rata, ali na mikro nivou i te kako dolazi do restauracije. Tanka pokorica emancipovanosti i evropeizma emituje se samo prema spolja, prema međunarodnoj zajednici. Cinična je vlast a cinična je i međunarodna zajednica koja podržava ovakvu vlast. Ali, uvek se setite onoga što je rekao Čerčil: ‘Ti nećeš živeti tamo, šta te briga’. Ali, mi živimo ovde, nas je briga”, kazao je Pančić.

Prema njegovim rečima, strateški interes međunarodne zajednice je stabilizacija prilika oko Kosova i oni će podržavati svakoga u Beogradu ko to može da im isporuči.

“Bitno je da se ne puca, da ima elementarnih uslova za poslovanje njihovih firmi. Ali nama to nije dovoljno. Jer, ispod te pokorice, odmah se nailazi na jednu sasvim drugu sliku. Ispod lepo mirišućeg sloja evropeizacije, mi idemo u rikverc, vraćamo se u obrasce devedesetih”, kazao je Pančić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga