Mirko Đorđević dobitnik nagrade Novog optimizma

Bio je inspiracija i izvor neprocenjive podrške

05. dec 2014

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Dobar primer Novog optimizma“ je sociolog religije, književnik, esejista i prevodilac Mirko Đorđević, saopšteno je danas iz pokreta „Novi optimizam“.

U obrazloženju tog pokreta najavljuje se da će u prostorijama zrenjaninskog Pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ u sredu, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, biti održan omaž Mirku Đorđeviću, uz podršku njegovih prijatelja.

„Kao  počasni potpredsednik „Novog optimizma“, bez ograničenja mandata, kako je sam voleo da doda s poentirajućim kažiprstom u vazduhu, Mirko Đorđević je čovek koji je bio kako inspiracija, tako i izvor neprocenjive podrške pokretu“, navodi se u obrazloženju.

Mirko Đorđević je bio član Foruma pisaca, PEN kluba i dobitnik nagrada „Konstantin Obradović“ za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava, „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost; „Vukove povelje“ za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine.

Bio je član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i veliki prijatelj tog društva i potpredsednik Pokreta „Novi optimizam“. Preminuo je 18. aprila 2014. godine.

Objavio je knjige „Osmeh boginje Klio“, „Znaci vremena“, „Sloboda i spas – hrišćanski personalizam“, „La voix d`une autre Serbia“, „Legenda o trulom Zapadu“, „Sjaj i beda utopije“, „Kišobran patrijarha Pavla“, „Balkanska lađa u oluji“, „Oslobođenje i spasenje“, „Pendrek i prašina“, „Jevanđelje po Mariji“.

Sarađivao je u brojnim uglednim domaćim i stranim listovima i naučnim časopisima. Bio je saradnik i portala Građanske Vojvodine „Autonomija“.

Pokret „Novi optimizam“ je nastao sa ciljem da se doprinese borbi protiv društvenog autizma i svih oblika političkog ekstremizma. Osnivač i idejni tvorac tog pokreta je Branislav Guta Grubački.

Nagradu za „Dobar primer Novog optimizma“ do sada su dobili Goran Pruginić, koji je 2005. godine prilikom pada autobusa sa Žabaljskog mosta u Tisu jedini priskočio u pomoć stradalima, pokret „Kapiraj-Kopiraj“,  glumica i borkinja za ljudska prava Mirjana Karanović, kikindska VK Televizija,  osnivač optimističnog poduhvata „Domboš Fest“ u Malom Iđošu Laslo Horvat,  Novooptimistkinja iz Subotice Ivana Dulić Marković, medicinski tehničar i pravnik iz Zrenjanina Željko Babić, zrenjaninska Muzička škola „Josif Marinković“, članovi beogradskog rege sastava „Del Arno Band”, autori i glumci serijala Državni posao i novinar nedeljnika “Vreme” Dragan Todorović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga