Mirjana Karanović: Sve što nam se sada dešava – logični proces i nije neočekivano

"Ovo je istorijski proces, koji se čini logičnim u odnosu na ono što nam se dešavalo"

25. feb 2020

Glumica Mirjana Karanović rekla je u Danu uživo, govoreći o nagradi „Dobričin prsten“ koja joj je nedavno dodeljena, da je gluma učinila da ona bude bolja osoba.

„Gluma je najbolji deo mene, a sve ostalo ide uz to. Svako zna u čemu je najbolji, a to onda pridržava sve ostale stvari, iz toga ide samopouzdanje“, rekla je glumica.

Govoreći o srpskom filmu, ona je rekla da je Srbija mala zemlja i nije uticajna kinematografija, ali jeste prisutna.

„U okviru područja autorskog nekomercijalnog filma, Srbija ima autore koje ljudi koji se bave filmom prepoznaju i cene. U tenisu imamo velikog šampiona, tako imamo i u filmu ime koje će, bez obzira na sve, ostati upisano, Emir Kusturica, kao i Gorana Paskaljevića, Srdana Golubovića, postoje autori za koje se zna“, dodaje.

Srpska kinematografija je uvek u balkanskom korpusu manjih kinematografija, ali, kako je ocenila, može više.

„Mislim da možemo više i moguće je uraditi više, biti bolji, ali za to je potrebno vreme, i čitav sistem da traje, da bi to moglo da ima dugotrajnog efekta“, navela je.

Karanović je rekla i da priprema drugi film čiji će biti autor.

Govoreći o stanju u društvu ona je rekla da ovo što nam se danas dešava nije neočekivano.

„Ovo što nam se sada dešava, bez ikakve želje da budem analitičar, vidim kao istorijski proces, koji se čini logičnim u odnosu na ono što nam se dešavalo, nije neočekivano, bez obzira na naše želje da živimo u divnoj, uređenoj zemlji, gde se zakoni poštuju, očigledno to kod nas još nije tako – postoje načini da dobijete nagradu, a da niste zaslužili ili da radite loše stvari i ne budete kažnjeni“, istakla je.

Svi u društvu su uključeni u borbu protiv takvog stanja.

„To je borba koja se neće videti sada, sutradan, posle izbora… već smo svedoci da to tako nije moguće, ali postoji odgovornost“, navela je.

Prema njenim rečima, uvek je važno koliko je najugoroženiji deo društva u stanju da promeni svoj status.

„Obrazovanje je nešto što je najvažnije. Kad bih bila na nekom položaju da pravim strategiju razvoja društva, to bih postavila kao najvažniji cilj. Ekonomska zavisnost je glavna prepreka emancipaciji društva“, zaključila je.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga