Mirčić isplatio Berisavljeviću odštetu za klevetu

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je svih 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor

08. avg 2011

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je svih 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor, saopštio je danas Berisavljević.
Berisavljević, nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji i Irskoj, podsetio je u saopštenju da je potpredsednika SRS tužio zbog izjave od 4. septembra 2001. godine, kojom ga je Mirčić optužio za aktivnu saradnju sa britanskom obaveštajnom službom.
Prvostepenom presudom Opštinkog suda u Novom Sadu Mirčić je 4. februara 2008. osuđen da „zbog povrede ljudskog dostojanstva, časti i ugleda“ Berisavljeviću isplati 100.000 dinara i nadoknadi mu sudske troškove u vrednosti od 72.600 dinara.
Apelacioni sud u Novom Sadu je 25. avgusta 2010. godine odbio Mirčićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu, čime je postupak pravosnažno okončan.
Pošto Mirčić nije izvršio konačnu presudu, Osnovni sud u Novom Sadu je 23. novembra prošle godine naložio prinudnu naplatu plenidbom dve trećine mesečnih primanja, što je Skupština Vojvodine, u kojoj je Mirčić poslanik, početkom avgusta ove godine u celosti izvršila.
Iz blagajne Skupštine Vojvodine Berisavljeviću je isplaćeno oko 300.000 dinara, koliko zbirno iznose dosuđena kazna i sudski troškovi, uvećani za propisane kamate.
Mirčić je klevetao Berisavljevića i 2. februara 2004. godine, kada je izjavio da je novosadski Građanski list „ustaški i prohrvatski, u kome svi smradovi u novinarstvu rade“, a da je njegov vlasnik tadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić i da radi „pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića“.
Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa koji su pred Opštinskim sudom u Novom Sadu pokrenuli novinari Građanskog lista, a koji je često odlagan zbog nepojavljivanja tuženog Mirčića, predmet je zastareo i presuda nije doneta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga