Mira Furlan u žiriju 19. Palićkog festivala

Palićki festival evropskog filma prikazaće i u 19. izdanju, od 14. do 20. jula, izuzetan program umetničkih i autorskih ostvarenja, iako je organizovan gotovo prepolovljenim budžetom u odnosu na pre tri-četiri godine

09. jula 2012

Proslavljena hrvatska i jugoslovenska filmska, pozorišna i televizijska glumica Mira Furlan biće među članovima žirija 19. Festivala evropskog filma Palić, koji će od 14. do 20. jula prikazati u Glavnom takmičarskom programu 14 ostvarenja.

O najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa odlučivaće i austrijska producentkinja Gabriele Kranzelbinder, mlada švedska glumica Alexandra Dahlström, član festivalskih odbora, filmski autor i teoretičar filma Ahmet Boyacioglu iz Turske i publicista, novinar i filmski kritičar Bojan (Živko) Bosiljčić iz Srbije.

Žiri će dodeliti Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu.

Međunarodni žiri kritike, koji će proglasiti najbolji film iz selekcije “Paralele i sudari”, čine izdavač i distributer iz Berlina Verena von Stackelberg, filmski reditelj i kritičar Marko Kostić iz Beograda i filmski kritičar iz Motovuna Dean Kotiga.

Palićki festival evropskog filma prikazaće i u 19. izdanju, od 14. do 20. jula, izuzetan program umetničkih i autorskih ostvarenja, iako je organizovan gotovo prepolovljenim budžetom u odnosu na pre tri-četiri godine i bez odgovarajuće infrastrukture, koju dodatno otežava i ubrzana tehnološka tranzicija.

Festivalski program i ove godine, uz Glavni takmičarski, obuhvata i selekcije Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, omaže dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” – francuskom glumcu, reditelju i producentu Žan Mark Baru i srpskom kompozitoru i muzičaru Zoranu Simjanoviću, te omaž posvećen dobitniku nagrade “Underground Spirit”, škotskom reditelju norveškog porekla Jernu Utkilenu (Joern Utkilen), kao i selekcije novog švedskog i novog mađarskog filma, Eco Dox i Dečji program.

Glavni program predstavlja 14 filmova, od kojih je pet prikazano na proteklom Festivalu u Kanu, uključujući i “Anđeoski deo” britanskog reditelja Kena Louča (Loach), koji je van konkurencije, s obzirom da je reč o delu dobitnika palićke festivalske nagrade “Aleksandar Lifka” 2008.

Festivalski sajt je www.palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

U PRILOGU: Biografije članova žirija 19. Festivala evropskog filma Palić

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga