- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ministri EU zabrinuti zbog političke krize i blokade institucija u BiH

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu izrazili „duboko žaljenje zbog produžavanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osudili blokadu njenih državnih institucija“, a podržali su „EU perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje“.

Kako su u saopštenju naglasili ministri inostranih poslova EU, Savet ministara EU hitno poziva sve političke vođe u BiH da „odustanu od izazovnih i poruka koje izazivaju podele, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalne celovitosti te zemlje“.

Šefovi diplomatija EU pozvali lidere u BiH da udruže napore za ispunjavanje 14 ključnih zadataka koje je postavila Evropska komisija da bi ta zemlja mogla pokrenuti pregovore o članstvu s Unijom.

Ministri EU danas razmatraju odnose sa susedima „Istočnog partnerstva“ Unije i razvoj na Zapadnom Balkanu, o čemu im izveštaj podnosi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Hrvatski ministar Gordan Grlić-Radman je na zasedanju rekao da postoji velika zabrinutost zbog sadašnjeg političkog razvoja u Bosni i Hercegovini, posebno kad je u pitanju „postizanje suštinski važnog konsenzusa o izbornoj reformi i svedoci smo da se zaoštrila politička borba i zaobilaženje tamošnjih institucija“.

„Ja želim da s tim u vezi“, podvukao je šef hrvatske diplomatije, „podvučem ravnopravnost tri konsitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, što je ključ za funkcionalnost, stabilnost i evropski put te zemlje“.

Evropski ministri su takođe saopštili da se produžava evropska vojna Operacija Altea u BiH.

(Beta, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!