Ministri EU traže da Rusija razjasni obustavu Južnog toka

Od ključnog je značaja da se ubrza izrada strategijskih projekata energetskog povezivanja i obezbedjivanja novih izvora i pravaca dotoka energije

10. dec 2014

Ministri osam zemalja EU uključenih u projekat Južni tok zatražili su danas od Evropske komisije da zvanično „razjasni s ruskom stranom“ saopštenje Moskve o obustavi izgradnje tog gasovoda i saglasili se o hitnoj potrebi obezbedjivanja novih izvora i dotoka energije.

Ministri energije Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunije i Slovenije su to zatražili od potpredsednika EK Maroša Šefčoviča i na sastanku s njim zaključili da je „s obzirom na nedavno utvrdjenu (energetsku) ranjivost“ zemalja srednje i jugoistočne Evrope od ključnog značaja da se ubrza izrada strategijskih projekata energetskog povezivanja i obezbedjivanja novih izvora i pravaca dotoka energije.

Ministri osam članica EU i Šefčovič, zadužen za Energetsku uniju, su „pozdravili saopštenje Grčke, Bugarske i Rumunije o stvaranju ‘Vertikalnog koridora’ za gasno povezivanje te tri zemlje“.

„Ministri svih članica su se saglasili da EU mora ostati snažno opredeljena ka integraciji gasnog tržišta srednje i jugoistočne Evrope i obezbdjivanju raznih snabdevača i puteva dotoka gasa, što je i ključni cilj Energetske unije“ evropske dvadesetosmorice.

„I može se ostvariti regionalnim projektima – kao što su terminali za tečni gas uz odgovarajuće gasovode, konekcije s Južnim gasnim koridorom, ili eksploatacijom gasnih nalazišta u Istočnom Sredozemlju i Crnom moru“, stav je ministara osam članica EU.

Takodje se može postići „poboljšanjem povezanosti u regionu, posebno izmedju Bugarske i susednih zemalja, kao i pospešenjem interkonekcije Sever-Jug uz dvosmerne kapacitete protoka gasa“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga