Ministri EU prihvatili grčki plan reformi

Lista reformi koje je predložila Grčka ocenjena je kao dovoljno kompletna da bude tačka polaska

25. feb 2015

Ministri finansija evro zone dali su zeleno svetlo za nastavak programa pomoći za Grčku na osnovu plana reformi koje je predložila Atina, izjavio je danas evropski komesar Valdis Dombrovskis.

„Lista reformi koje je predložila Grčka ocenjena je kao dovoljno kompletna da bude tačka polaska“, napisao je komesar na svom tviter nalogu po završetku telefonskog sastanka 19 ministara evro zone.

Nastavak „grčkog programa“ može biti predstavljen za glasanje parlamentima zemalja evro zone koje predviđaju tu proceduru, dodao je on.

U Brisel je jutros stigao spisak reformi koje Atina namerava da sprovede što je bio uslov za produžavanje finansijske pomoći za četiri meseca za Grčku, saopštila je danas Evropska komisija.

Spisak je trebalo da u Brisel stigne do sinoć u ponoć, pošto su zemlje članice evro zone u petak odlučile da Grčkoj za četriri meseca produže finansijsku pomoć, ali uz uslov da Atina tokom vikenda pripremi i međunarodnim kreditorima podnese spisak reformi koje namerava da sprovede.

Na spisku su, kako se nezvanično saznaje, mere za suzbijanje korupcije, utaje poreza i PDV, ilegalne preprodaje cigareta i goriva, posebno za brodove.

Vlada Grčke predlaže i da država sa 60 miliona evra plati struju za najsiromašnije porodice koje to same ne mogu, a da sa 750 miliona finansira narodne kuhinje.

Nova grčka vlada, na čelu sa Aleksisom Ciprasom, ranije je najavila da će tražiti da se promene uslovi pod kojima Grčka dobija pomoć međunarodnih kreditora.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga