Ministri EU: Bez „zelenog svetla“ za otvaranje poglavlja

Srbija mora, u skladu sa preporukama usaglašenim s Evropskom komisijom, izraditi akcioni plan za sprovođenje uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu

17. dec 2014

Na zasedanju šefova diplomatija Evropske unije danas u Briselu nije postignuta nužna jednoglasnost za odluku o otvaranju prvog poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom, izjavio je predsedavajući italijanski državni sekretar Sandro Goci, naglasivši da je uveren da će to biti moguće početkom idućegodine.

Na konferenciji za novinare na završetku ministarskog zasedanja EU, Goci je time odgovorio na pitanje zbog čega šefovi diplomatija Unije nisu dali „zeleno svetlo“ za otvaranje nekog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, kako su se za to zalagali italijansko predsedništvo, mnoge članice Unije i Evropska komisija.

„Kad je reč o Srbiji mnogo posla je urađeno i uvereni smo da taj posao može biti dovršen ubrzo iduće godine tako da se otvore nova poglavlja u pregovorima, pre svega poglavlja o kojima smo razgovarali tokom proteklih šest meseci“, rekao je Goci.

Italijanski državni sekretar je objasnio da je za takvu odluku nužna jednoglasnost i dodao da zasad nije bilo jednoglasnosti u prilog otvaranja novog poglavlja sa Srbijom.

„Ali, mi se nadamo i verujemo da će se to dogoditi uskoro, početkom iduće godine“, zaključio je Goci.

Šefovi diplomatija EU su u zaključcima zasedanja predočili da Srbija mora, u skladu sa preporukama usaglašenim s Evropskom komisijom, izraditi akcioni plan za sprovođenje uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu.

I, kako su dodali, „Savet ministara podseća na to da napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom u okviru poglavlja 35 (pregovora o članstvu s EU) mora ići uporedo s napretkom u sveukupnim pregovorima“ i mora biti otvoreno odmah u početnoj fazi pregovora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga