Ministri dogovorili reformu Šengena, bolju kontrolu granica

U kontekstu trenutne migracione krize, članice EU su se obavezale da će vršiti sistematsku registraciju, uključujući uzimanje otisaka prstiju državljana trećih zemalja koji ilegalno ulaze u zonu Šengena

21. nov 2015

Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su na današnjem sastanku posvećenom borbi protiv terorizma niz mera uključujući reformu Šengenske zone do kraja godine i sistematsku i koordiniranu kontrolu granica posle terorističkih napada u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev najavio je da su se on i njegove kolege dogovorile na hitnom sastanku da „odmah“ pojačaju kontrolu na spoljnim granicama Šengenske zone posle čega će uslediti dublje promene.

„Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog sporazuma kako bi omogućila sistematsku i obaveznu kontrolu na spoljnim granicama za sve putnike, uključujući one na koje se odnosi sloboda kretanja,“ rekao je on, prenosi AFP

Šengenska zona obuhvata 26 zemalja i dosada je bilo uobičajeno da samo oni koji nisu državljani EU budu detaljno proveravani a njihovi podaci upoređivani sa bazom podataka kako bi se videlo da li imaju veze sa terorizmom ili kriminalom. Ta kontrola će sada biti proširena i na državljane EU.

Prema zaključcima usvojenim na sastanku, članice EU su se obavezale i da će se na osnovu brze identifikacije hitnih potreba i mogućih rešenja koja će do kraja godine saopštiti Komisija biti poboljšan sistem granične kontrole članica Šengena do marta 2016.

To, kako se navodi, podrazumeva elektronsku vezu sa relevantnim bazama podataka Interpola na svim prelazima na spoljnim granicama EU kao i automatsko skeniranje putnih dokumenta.

U kontekstu trenutne migracione krize, članice EU su se obavezale da će vršiti sistematsku registraciju, uključujući uzimanje otisaka prstiju državljana trećih zemalja koji ilegalno ulaze u zonu Šengena, bilo da su migranti ili tražioci azila, i vršiti sistematsku bezbednosnu kontrolu uz pomoć odgovarajućih baza podataka poput SIS II (Informativni sistema Šengena) , Interpola i VIS (Vizni informativni sistem) i nacionalnih policijskih baza, uz podršku Fronteksa i Europola.

Članice EU će ojačati kontrolu na spoljnim granicama koje su najizloženije posebno raspoređujući, kada to situacija bude nalagala, brze timove za intervenciju i policajce kako bi obezbedili sistematsku proveru i bezbednosnu kontrolu, navodi se u zaključcima.

Ministri su između ostalog odlučili da pojačaju policijsku saradnju a zemlje članice će obezbediti da nacionalne vlasti sistematski unose podatke o osumnjičenim stranim terorističkim borcima u SIS II.

Europol će, kako se navodi, formirati Evropski kontrateroristički centar (ECTC) 1. januara 2016. kao platformu pomoću koje zemlje članice mogu da poboljšaju razmenu informacija i operativnu saradnju u praćenju i istrazi stranih terorističkih boraca.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga