Ministarstvo zdravlja: Još 292 slučaja korona virusa, preminulo još sedam osoba, ukupno 58

Zaraženo 160 zdravstvenih radnika

06. apr 2020

U Srbiji su u prethodna 24 časa potvrđena još 292 slučaja infekcije korona virusom a sedmoro obolelih je preminulo čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 58, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Navodi se da su od poslednjeg izveštaja testirane 1.192 osobe a da je ukupno inficirano 2.200 osoba od kojih je 1.197 hospitalizovano.

Na respiratorima je 101 pacijent a procenat smrtnosti iznosi 2,63 odsto.

Među sedam osoba koje su preminule u prethodna 24 časa su tri muškarca i četiri žene prosečne starosti 64,5 godina.

Testirane su ukupno 8.552 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Najveći broj zaraženih je u Beogradu – 876, Nišu 90, Novom Sadu 86, Ćupriji 83, Valjevu 59, Kruševcu 55, Čačku 32, Leskovcu 30, Kragujevcu 28, Paraćinu 27, Vranju 25, Zaječaru 25, Jagodini 24 a u Pančevu 22.

Kon: Ulazak virusa u zdravstvene ustanove je sasvim moguć

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je slučaj KBC Dedinje pokazao da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim moguć i to što pre treba suzbiti.

„Logično je da je virus ušao preko pacijenta, kod kojeg je to otkriveno nakon operacije“, rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare navodeći da to znači da je pacijent došao u stanju inkubacije.

On je naveo da je testirano 257 lica u toj bolnici, pri čemu je otkriveno da virus ima 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenta.

Prema njegovim rečima, svi pacijenti imaju blage oblike bolesti, jedanaest su lekari, a 61 lice nije imalo simptome.

On je rekao da je ovo nova situacija i moraće da se posebno razmotri na Kriznom štabu jer je prioritet i da se spreči zaraza kod zdravstvenih radnika.

„Apsolutni je prioritet da se zaštite i ispitaju zdravstveni radnici, gde je to potrebno“, rekao je Kon.

Takođe, zaraženi pacijenti moraće da se prebace iz bolnica koje nisu predviđene za korona virus, ako ih u njima ima.

Kisić Tepavčević: U Srbiji 160 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je do sada na korona virus testirano ukupno 868 zdravstvenih radnika u Srbiji, od čega je njih 160 bilo pozitivno.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekla da u ukupnoj strukturi obolevanja Covid-19 zdravstveni radnici čine 8,3 odsto obolelih.

Odgovarajući na pitanje novinara, ona je rekla da je u Nišavskom okrugu do juče testirano 280 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nakon čega je ustanovljeno da je njih 54 bilo pozitivno na korona virus, pri čemu je od tog broja 29 lekara i 18 medicinskih sestara, dok njih sedam nisu zdravstveni radnici ali rade u zdravstvenim ustanovama.

„Većina zdravstvenih radnika (pozitivnih na korona virus), njih 27, je iz Kliničkog centra Niš, u Domu zdravlja u Nišu je ukupno sedam pozitivnih, dok imamo pojedinačne brojeve u drugim zdravstvenim ustanovama“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je „u ovom momentu pet zdravstvenih radnika sa ove teritorije hospitalizovano, četiri zdravstvena radnika su smeštena u privremenu bolnicu u hali „Čair“, dok su 32 zdravstvena radnika u ovom mometu u izolaciji gde čekaju rezultate drugog kontrolnog testa, nakon što je prvi bio negativan“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga