Ministarstvo zdravlja: 82 nova slučaja zaraze korona virusom, 741 ukupno

U prethodna 24 časa registrovana još tri smrtna slučaja, ukupan broj umrlih porastao na 13

29. mar 2020

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je registrovano novih 82 slučaja zaraze korona virusom i da je sa tim ukupan broj zaraženih 741.

Kako je navedeno na sajtu covid.rs, od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 294 imalo negativan test na korona virus.

Do danas u 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 2.462 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U Srbiji još tri smrtna slučaja u vezi s korona virusom, ukupno 13

U Srbiji su u prethodna 24 časa registrovana još tri smrtna slučaja u vezi sa korona virusom, pa je ukupan broj umrlih u vezi sa tom infekcijom porastao na 13, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem korona virusa kazala da je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu umro 62-godišnji pacijent koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i oboljenja bubrega.

U KBC Dragiša Mišović u Beogradu umrle su žene od 82 i 86 godina koje su imale i druga oboljenja.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 55 pacijenata.

Više od 50 inficiranih korona virusom u Srbiji preležalo je bolest pošto su na dva testa bili negativni na prisustvo virusa, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je potvrdila da je prvi pacijent u Srbiji kod koga je potvrđeno prisustvo korona virusa otpušten iz bolnice kao i da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru skinut sa veštačkog disanja.

Upitana zašto pojedine osobe na Infektivnoj klinici u Beogradu čekaju i do pet dana na rezultate testova pri čemu se navodno nalaze sa onima koji su pozitivni na korona virus, ona je kazala da je trijaža u toj zdravstvenoj ustanovi takva da se ne dozvoljava kontakt osoba koje su pozitivne sa onima koji čekaju na rezultate testova.

„Nemamo registrovanu nijednu situaciju da je neko tako zaražen“, kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Odgovarajući na isto pitanje, epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoji „zagušenje“ ali i dodao da su testovi jedna stvar a druga da se odradi sve kako bi se dobili rezultati.

Jeste prenatrpano i bolje ne može, zato se čeka. Jesmo tu u problemu a izlazimo iz njega koliko smo sposobni. Testova imamo dovoljno samo je potrebno da se dobro organizujemo“, kazao je Kon.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema preporuci da se izbegavaju pričešća, Kon je rekao da je o tome „struka rekla svoje“, a da eventualane zabrane uvodi država.

„Apelujem da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik korišenja iste kašičice pri pričešću sigurno mnogo veći nego da se to ne radi„, naglasio je Kon.

„Zabrane sa naše strane neće doći, mi dajemo samo preporuke, a zabrane dolaze od vlasti. Treba jasno razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke, da mi donosimo odluke bili bismo vlast, a ne struka“, kazao je Kon.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ je navela da medicinska struka kontakte kod pričešća svrstava u „visokorizične“.

Kon: U Srbiji ne može da se testira svako, postoje kriterijumi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da postoje jasni kriterijumu za testiranje na korona virus, da oni sada u Srbiji jesu prošireni, ali da i dalje neće moći da se testira svako ko poželi.

„Širimo testiranja da nađemo onoga koji širi zarazu a da to i ne zna, one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, a ne svakoga ko hoće“, rekao je Kon i dodao da su na početku u Beogradu „skoro svi želeli da se testiraju“.

Na početku, kako je objasnio, nije bilo dovoljno testova jer su bili preskupi, ali sada ih ima dovoljno.

Na pitanje o stanju u Evropi, Kon je rekao da je u Italiji glavno da se zaraza ne prebaci na jug te zemlje.

„Imamo sreće što smo videli šta se kod njih dešava i što nas je naša vlast čula“, rekao je Kon.

Dodao je da Velika Britanija i Švedska imaju „pristup otvaranja i stvaranja imuniteta“, te da će lekari i taj pristup pratiti, ali da je za takav plan potrebno da 70 odsto stanovnika preboli virus.

Na konferenciji za novinare o situaciji s korona virusom u Srbiji rečeno je i da su se svi zdravstveni radnici koji su pozitivni na virus korona, a po poslednjim informacijama to je oko sedam odsto ukupnog broja zaraženih, zarazili privatnim kontaktima i da preko njih bolest nije prešla na pacijente ili ušla u zdravstvni sestem.

Predrag Kon izjavio je danas da vlasti Srbije donose odluke u saradnji sa strukom, da doktori podržavaju svaku odluku koja vodi ka smanjenju kontakata.

Rekao je da narednih dana može doći do naglog porasta broja obolelih od korona virusa i da je privremena bolnica na Beogradskom sajmu najbolje rešenje koje Srbija mogla da donese.

„Suština je da ne može bolje od Sajma i svaka druga ideja bila bi pogrešna. Nismo izmislili ‘toplu vodu’, to se sprovodi i na drugim mestima“, rekao je Kon i dodao da je vojna logistika napravila ovu bolnicu i stoji iza toga.

Kon je objasnio da je stručno mišljenje bilo da vlasnici mogu uveče da prošetaju pse, ali da je Vlast rešila da tu mogućnost ukine jer je bilo zloupotreba.

„Zajedno donosimo odluke, ali ne baš svaku, ali Vlast ima blanko podršku za svaku odluku koja će smanjiti kontakte među ljudima. Danas je 24. dan epidemije i ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglom brzinom rastao broj obolelih, a kasnije i smrtnih ishoda, tako da odlučujemo vrlo energično i nema prenemaganja“, rekao je Kon.

AP: Zabrana šetanja pasa u Srbiji izazvala ogorčenje, veterinar upozorava na opasnost

Vlasnici kućnih ljubimaca u Srbiji su gnevni zbog odluke Vlade da zabrani čak i kratku šetnju ljudima sa psima tokom večernjeg policijskog sata, uvedenog da bi se sprečilo širenje novog korona virusa, piše danas američka novinska agencija AP.

Ljutiti vlasnici pasa preplavili su društvene mreže, upozorivši da bi ta zabrana mogla naštetiti zdravlju njihovih pasa i izazvati frustraciju i ljudi i životinja.

Veterinar Nenad Milojković rekao je za AP da je zaštita prava životinja „test za društvo tokom teških vremena, kao što je epidemija“.

Rekao je da preskakanje večernje šetnje može pogoršati stanje pasa sa mokraćnim problemima i „pogoršati osnovne higijenske uslove u domovima ljudi“.

Vlada Srbije, podseća AP, u subotu je odlučila da ukine prethodno uvedenu 20-minutnu opštu dozvolu vlasnicima pasa da ih izvedu i prošetaju.

Srbija je, ukazuje AP, uvela neke od najoštrijih mera u Evropi protiv širenja novog korona virusa, uključujući potpunu zabranu kretanja ljudima starijim od 65 godina i policijski čas od 17.00 do 05.00.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga