Ministarstvo se posipa pepelom, šalje mleko na analizu u Holandiju

Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda

19. feb 2013

Dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozvoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

„Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku“, navelo je Ministarstvo.

Veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče iz prometa mleko „čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količne aflatksina, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije“.

Inspekcija Ministarsva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

„Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme“, istaklo je Ministarstvo poljoprivrede.

To ministarstvo, kako je najavljeno, uvodi i pojačanu kontrolu uvoznog mleka, jer se radi o regionalnom problemu.

Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini, kako je objašnjeno, isčezavaju iz mleka.

Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda.

U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je upozorilo na „sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvođača i prerađivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika među stanovništvo“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga