Ministarstvo prosvete Karlovačkoj gimnaziji uskratilo dvojezičnu nastavu

"Hajka na najstariju gimnaziju, u sklopu politike vladajuće stranke da populacija ostane neobrazovana i potčinjena"

22. juna 2017

Karlovačka gimnazija, jedna od najeminentnijih škola u Srbiji, ove godine je ostala bez dvojezičnog odeljenja, koje je u školi bilo vrlo popularno.

Naime, kako saznaje 021, roditelji čija deca su želela da pohađaju nastavu na francuskom jeziku bila su šokirana kada su odjednom, neposredno pred prijemni ispit za ovo odeljenje, saznali da isti ispit neće biti održan.

Mnogi od njih ostali su zbog toga u problemima jer nisu očekivali da će im upisni rok za decu praktično propasti. Jedan od roditelja navodi za 021 da njegova ćerka odmalena govori francuski i želi da se školuje na ovom jeziku, što joj je omogućavala upravo Karlovačka gimnazija.

„Početkom maja, Karlovačka gimnazija nas je obavestila da su dobili rešenje od Ministarstva prosvete i da im je odobren upis na bilingvalnu nastavu. Počele su intenzivne pripreme i sredinom maja, naša ćerka se u Karlovačkoj prijavila za polaganje prijemnog ispita. Prijemni je bio zakazan za 27. maj, kada je prijemni, uostalom, za sve bilingvalne nastave u svim školama. Naravno, nije se prijavila za polaganje prijemnog u Jovinoj gimnaziji, gde takođe postoji bilingvalna nastava“, priča roditelj devojčice koja je morala da odustane od upisa.

Već 24. maja, svega tri dana pre prijemnog ispita, roditelje su zvali zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji i poručili da su prethodnog dana dobili dopis od Ministarstva prosvete da na konkursu za upis nema bilingvalne nastave u Karlovcima.

„Škola nam je poručila da je uputila prigovor, ali ne očekuje se pozitivno rešenje. Ne samo da je ovakvim ishodom oštećena naša ćerka i svi oni koji su hteli da upišu bilingvalnu nastavu u Karlovcima, nego imam utisak da se vodi hajka na najstariju gimnaziju. A sve to u sklopu politike vladajuće stranke – pardon, jednog čoveka, kojem je cilj da populacija ostane neobrazovana i samim tim potčinjena. Njima ili njemu nisu potrebni ni oni koji znaju svoj jezik – što se vidi po sastavu vlade i raznih ministarstava. Dosta im je četiri padeža. Da, zvali smo ministrastvo prosvete – ne mogu ništa da nam kažu“, objašnjava za 021 ovaj razočarani roditelj.

V. d. direktora Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević kaže za 021 da Ministarstvo prosvete nije toj školi dalo saglasnost da ove školske godine vodi dvojezičnu nastavu, iako je planom upisa u Karlovačkoj bilo predviđeno to odeljenje. „Ali, Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost za formiranje tog odeljenja. Karlovačkoj gimnaziji je od velikog značaja, a u najboljem interesu učenika, upis u bilingvalna odeljenja i preduzećemo sve neophodne aktivnosti da bismo u školskoj 2018/2019. godini planom upisa dobili navedeno odeljenje“, navodi Kovačević.

U Ministarstvu prosvete već skoro 10 dana ne odgovaraju na pitanja 021 zbog čega je Karlovačkoj gimnaziji odjednom, nekoliko dana pred prijemni ispit, oduzeto pravo da sprovode dvojezičnu nastavu.

Dvojezična nastava sve češća je praksa u vojvođanskim školama, a naročito u Novom Sadu, gde se pridružuju i osnovne škole. Bilingvalno odeljenje ima Osnovna škola „Jovan Popović“, kao i „Petefi Šandor“, a već poznata po ovoj nastavi je Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga