Ministarstvo opet obmanjuje!

Toliko o "odgovornoj vlasti"!

07. mar 2013

Nakon svih skandaloznih izjava i poteza Vlade Srbije, a naročito Ministarstva poljoprivrede, ispostavilo se da Ministarstvo nastavlja sa obmanama javnosti.

Naime, to ministarstvo je juče u saopštenju za javnost navelo da su analize iz referentne laboratorije u Holandiji pokazale da je mleko „bezbedno po zdravlje građana“, što je obična obmana.

Ministarstvo je, dakle, navelo da nijedan od 48 uzoraka ne sadrži u sebi štetni aflatoksin M1 u vrednosti većoj od dozvoljene u Srbiji (0,5 mikrograma po kilogramu), ali na sajtu tog istog ministarstva, u odeljku u kom je postavljen izveštaj iz Holandije, jasno se može pročitati da uzorak broj 23 sadrži u sebi 0,527 mikrograma aflatoksina po kilogramu, a uzorak 28 sadrži 0,647 mikrograma po kilogramu! Holanđani, doduše, kažu da je dozvoljena greška u merenju 29 odsto, pa još poručuju i da to znači da nijedan od uzoraka ne prelazi dozvoljenu „srpsku“ granicu. Oni, međutim, nisu objasnili da li je reč o margini plus/minus 29 odsto. U tom slučaju, nije jasno kako su izvukli zaključak da uzorci ne prelaze privremenu „srpsku“ granicu.

Dalje, ministarstvo se „pohvalilo“ činjenicom da 33 od 48 uzoraka mleka prelaze dozvoljenu evropsku količinu aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilograma, ali ne prelaze „našu“, od 0,5 mikrograma. Ovo predstavlja nepodnošljivo vređanje inteligencije građana ove države, jer nismo zaboravili da je isto to ministarstvo krajem februara pronašlo „genijalno“ rešenje za problem: ukinulo je jednu decimalu i povećalo dozvoljenu količinu sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu aflatoksina u mleku. Potom je, pod pritiskom javnosti i EU, najavilo da će „ubrzo“ opet vratiti dozvoljenu količinu na „evropskih“ 0,05 mikrograma?!

Da li to znači da će, kada se vratimo na meru od 0,05, rezultati koji su stigli iz Holandije odjednom opet postati alarmantni, pošto u oko 70 odsto uzoraka aflatoksin prelazi dozvoljenu graničnu vrednost?

Toliko o borbi protiv kriminala i korupcije, o EU integracijama i o „odgovornoj vlasti“.

Stidite se!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga