Ministarstvo nije prihvatilo zahtev poljoprivrednika za jeftiniji dizel

"U Ministarstvu obećano da će se predlog o ukidanju akzica predočiti MMF-u na sastanku u julu"

18. juna 2018

Zahtev poljoprivrednika da im se obezbedi jeftiniji dizel nije prihvaćen danas na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), predstavnici Ministarstva finansija i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenosi portal Agrosmart.

Poljoprivrednici, koji su prošle nedelje organizovali jednodnevne traktorske proteste upozorenja, rekli su za taj portal da im je u Ministarstvu obećano da će se predlog o ukidanju akzica predočiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na sledećem sastanku, te da je, za sada, realnije očekivati da će problem probati da se ublaži intervencijom Robnih rezervi, odnosno razmenom pšenice za gorivo.

„Tražili smo da dobijemo jeftinije gorivo pred žetvu, odnosno odmah, ali rečeno nam je da to može da bude tek u septembru, a možda i u avgustu. Takođe, nije preciziran iznos i količina goriva koje bi za poljoprivrednike bilo oslobođeno akzice“, rekao je za Agrosmart predsednik Upravnog odbora NAPS-a Jovica Jakšić.

Po njegovim rečima, pominjano je oko 60 litara po hektaru, ali je ostalo na tome da će se odluka doneti posle julskog sastanka sa MMF-om.

On je naveo i da su predstavnicima Ministarstva predočili da se u Hrvatskoj daje regres za 150 litara po hektaru takozvanih ostalih kulutura, a da se regresirano gorivo dobija i po grlu stoke, te da poljoprivrednici u toj zemlji plaćaju evrodizel u vrednosti 92 dinara i imaju povraćaj oko 60 evrocenti.

„Pitali su nas da li imamo alternativu i predložili smo razmenu pet kilograma pšenice za litar dizela, ali to bi svakako bilo samo prelazno rešenje. Na to su pristali“, kazao je Jakšić.

On je dodao da bi poljoprivrednici bili zadovoljni današnjim sastankom da su dobili gorivo odmah, ali da toga neće biti.

Jakšić je rekao i da će se o daljim koracima odlučivati na Upravnom odboru NAPS-a.

Kako navodi Agrosmart, sastanku u Minstarstvu, koji je trajao kratko, prisustvovali su poljoprivrednici iz udruženja iz Stare Pazove, Alibunara, Malog Crnića i drugih organizacija iz sastava Asocijacije.

Bili su prisutni i predstavnici uduženja iz Sombora, a Vladimir Skrobonja iz Gakova je za Agrosmart izjavio da je očekivao konkretnije rešenje i da nije zadovoljan rezultatom današnjeg sastanka.

(Autonomija, Agrosmart)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga