Ministarstvo: Neće biti nestašice mleka

Ministarstvo poljoprivrede je u svakodnevnom kontaktu sa proizvođačima, najvećim snabdevačima, mlekarskom industrijom i kompanijama koje pokrivaju više od 90 odsto tržišta mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji

23. avg 2011

Srbiji ne preti nestašica mleka, izjavio je danas u Kruševcu pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

„Nijedan podatak ne ukazuje da Srbiji preti nestašica mleka“, rekao je on prilikom obilaska karantina u selu Belasica, u kome su smeštene 42 junice simentalske rase, nedavno uvezene iz Bavarske, uz subvenciju Vlade i lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, „Ministarstvo poljoprivrede je u svakodnevnom kontaktu sa proizvođačima, najvećim snabdevačima, mlekarskom industrijom i kompanijama koje pokrivaju više od 90 odsto tržišta mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji“.

Milovanović je kazao da podsticajne mere, kao što je subvencionisanje 80 odsto cene u nabavci kvalitetnih grla goveda od strane države i 20 procenata od strane lokalne samouprave, predstavljaju efikasan način plasmana budžetskih sredstava koja u roku od šest meseci daje konkretan rezultat u govedarstvu.

On je dodao da je interesovanje lokalnih samouprava za taj vid subvencija veliko i da su one prepoznale i priliku i mogućnosti poljoprivrednih gazdinstava u svojim opštinama.

„Ubeđeni smo na osnovu dosadašnjih rezultata da će ta mera u kombinaciji sa merama koje Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede sprovode, preokrenuti negativan trend koji smo imali u mlečnom govedarstvu od pre par godina“, rekao je on i istakao da se već sada mlečno govedarstvo „nalazi u uzlaznoj putanji, o čemu govori veoma stabilno tržište mleka i mlečnih proizvoda“.

Milovanović je naglasio da je stočarstvo je prioritet rada i Ministarstva poljoprivrede i da je to „logičan izbor imajući u vidu ‘efekat generatora’ koji ono ima na ostale grane poljoprivredne proizvodnje, a naročito ratarstva“.

Gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović je objasnio da je lokalna samouprava, na osnovu raspisanog konkursa, pomogla nabavku 57 goveda subvencijom od 600 evra za uvozna i 400 evra za domaća grla, ali da grad, osim te subvencije, pomaže poljoprivredni razvoj svog kraja i finansiranjem veštačkog osemenjavanja, te subvencijama kamata na poljoprivredne kedite.

„Ovo nije poslednja kupovina junica. U dogovoru sa Ministarstvom za poljoprivrednu, do kraja godine opredelili smo još četiri miliona dinara subvencija za nabavku još 100 rasnih grla goveda“, najavio je Jovanović.

Predsednik udruženja odgajivača goveda simentalske rase „Mlečna dolina“ iz Velikog Šiljegovca Mirko Brkić rekao je da očekuje pomoć Vlade i lokalne samouprave za nabavku još stotinu grla.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga