Ministarstvo financija Britanije: Škotske financije teško bi podnijele neovisnost

Ministarstvo financija u Londonu tvrdi je da bez britanskog regulatornog okvira Škotska izložena mogućoj krizi jer financijski sektor višestruko nadmašuje gospodarski

20. maj 2013

Nezavisna Škotska imala bi prevelik financijski sektor i to bi je vjerojatno izložilo krizi kroz kakvu sada prolazi Cipar, tvrdi u nedjelju britansko Ministarstvo financija, a prenosi Hina.

Uoči referenduma o neovisnosti koji je predviđen za 2014. godinu britanska vlada analizira učinke neovisnosti na Škotsku koja ima 5 milijuna stanovnika. Ministarstvo financija u Londonu tvrdi je da bez britanskog regulatornog okvira Škotska izložena mogućoj krizi jer financijski sektor višestruko nadmašuje gospodarski.

‘Neovisna Škotska imala bi izuzetno velik bankarski sektor u odnosu na veličinu gospodarstva – s bankarskom aktivom većom od 1250 posto škotskog BDP-a – što bi gospodarstvo učinilo ranjivim’, kaže se u dijelovima izvješća koje je objavilo britansko ministarstvo. Cijelo izvješće trebalo bi biti objavljeno u ponedjeljak.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zauzima za neovisnost Škotske, odbacila je navode u izvješću i rekla da će u utorak objaviti vlastito izvješće koje će ukazati na koristi odvajanja od Velike Britanije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga