Ministar spoljnih poslova Holandije: Ozbiljno smo zabrinuti za bezbednost novinara

"Neophodno je počinioce svih napada privesti pravdi i prekinuti atmosferu nekažnjivosti"

04. nov 2019

Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok izjavio je da je ta zemlja ozbiljno zabrinuta za bezbednost novinara u Srbiji i da pažljivo prate situaciju.

„U slučajevima pritisaka ili napada na novinare, dobro je da mediji i organizacije civilnog društva ostanu aktivni i da održavaju pritisak kako bi se ti napadi rešili. Ali to nije dovoljno: neophodno je počinioce svih napada privesti pravdi i prekinuti atmosferu nekažnjivosti“, rekao je Blok za list „Danas“ od ponedeljka, 4. novembra uoči posete Srbiji.

On je kazao da Holandija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i da tamo gde postoji dijalog, demokratija cveta, a da u svemu tome novinari imaju glavnu ulogu.

Blok je naveo da je rad na izradi Medijske strategije u Srbiji, iako dug i ne bez problema, ali ipak znak napretka, te da se nadaju njenom usvajanju i primeni, jer je to najvažnije.

Govoreći o vladavini prava on je rekao da Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi godinama unazad ali da ih istovremeno i brine nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije ili u vezi sa jačanjem nezavisnosti sudstva.

Upitan o stavu Holandije prema razmeni teritorija ili etničkom razgraničenju između kosovskih Srba i Albanaca on je kazao, da je potrebno biti veoma pažljiv sa idejama deljenja ljudi po etničkim linijama, posebno s obzirom na konflikte koji su se u nedavnoj prošlosti desili u regionu.

„Zato ne može biti iznenađenje što Holandija smatra da svako rešenje u vezi sa teritorijama mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. to podrazumeva da se moraju uzeti u obzir stavovi građana na koje bi se sporazum neposredno odnosio“, kazao je Blok.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga