Ministar: Rektor Megatrenda nema doktorat na Londonskoj školi

Verbić je pozvao Jovanovića da odgovori na te tvrdnje ili da podnese ostavku

12. juna 2014

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić rekao je da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.

Verbić je na konferenciji za novinare pozvao Jovanovića da odgovori na te tvrdnje ili da podnese ostavku.

Ministar je pozvao i nadležne organe da utvrde da li ima elemenata krivičnog dela.

Provera koju je naložilo Ministarstvo pokazalo je da je Jovanović doktorirao na Univerzitetu u Mariboru 1991. godine, rekao je Verbić.

„Zakon o visokom obrazovanju, član 54 propisuje da rektor univerziteta ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike“, rekao je Verbić.

On je kazao da eventualna ostavka rektora ne mora nužno da znači da univerzitet gubi akreditaciju.

„Univerzitet Megatrend je u procesu reakreditacije, oni su uredno i na vreme predali dokumentaciju za ovaj ciklus akreditacije i proces je u toku“, rekao je ministar.

Upitan šta će biti sa diplomama osoba kojima je Jovanović bio mentor na doktorskim studijama, ministar je rekao da se ministarstvo neće time baviti.

„To nije u nadležnosti ministarstva, ministarstvo bi trebalo da se bavi sistemskim stvarima. Nadležnost za konkretne doktorate je na univerzitetima i koju su odgovorni za kvalitet doktorskih disertacija su sami univerziteti i mentori“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ispitivanja tvrdnji da je doktorat plagijat nije u nadležnosti ministarstva.

Ministarstvo prosvete je pokrenulo međunarodnu proceduru za proveru postojanja doktorata Miće Jovanovića na Fakultetu za organizaciju iz Kranja Univerziteta u Mariboru i Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Provera je pokazala da je Jovanović doktorirao 1991. godine na Univerzitetu u Mariboru, gde je odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Poslovna motivacija u demokratizaciji industrijskih odnosa“.

Provera je pokazala da rektor Jovanović uopšte nije registrovan kao student doktorskih studija na Lodnonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ni da ima teze pod naslovom „Work motivation in industrial relations of self-management (The case of Yugoslavia)“.

Jovanović je bio mentor ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Verodostojnost doktorata Stefanovića takođe dovedena u pitanje pošto se pojavila optužba da je u pitanju plagijat.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga