Ministar opet oladio paore

"Nova agrarna politika očito nema nikakvih uredbi i mera, već samo neka obećanja o nekakvim povoljnim kreditima, zato ministru želimo da ukažemo na razočaranje poljoprivrednika", upozoravaju poljoprivrednici

05. maj 2011

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da će u utorak, 10. maja, održati sastanak sa predstavnicima Asocijacije poljoprivrednika, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja uredbi i mera u poljoprivredi za 2011.

„Spreman sam da saslušam sve sugestije i primedbe. Mere ćemo doneti brzo. Na kraju smo razgovora sa bankama, jer će krediti za podršku, pre svega stočarstva, biti glavni instrument poljoprivredne politike“, kazao je Petrović novinarima nakon učešća na donatorskoj konferenciji o podršci razvoju seoskih prekograničnih opština na zapadnom Balkanu. Petrović je istakao da nema nijednog relevantnog udruženja poljoprivrednika ili proizvođača hrane, a da ljudi iz Ministarstva poljoprivrede nisu sa njim ostvarili kontakt. On je naveo i da su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika, koji su za danas najavlili razgovor u ministarstvu, već imali sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Igorom Momčilovićem u ponedeljak, 2. maja.

Asocijacija poljoprivrednika istovremeno je odložila za danas zakazanu konferenciju za novinare, nakon dogovora sa Ministarstvom poljoprivrede da se sastanak održi naredne sedmice. Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kazao je juče agenciji Beta da poljoprivrednici očekuju od ministra konkretne odgovore i rešenja problema na koje već dugo ukazuju. „Iza nas je jedna siromašno obavljena setva koja nije urađena kako treba, jer nije bilo intervencije i pomoći države. Poljoprivrednici su u velikom problemu“, rekao je Kiš. On je dodao da su poljoprivrednici nezadovoljni i zbog neizvesnosti najavljene nove agrarne politike, kao i zbog svog statusa jer smatraju da ih država tretira kao „građane drugog reda“. „Proteklih pet nedelja smo bili uzdržani jer smo hteli da vidimo šta donosi nova agrarna politika, ali pošto je očito da ona nema nikakvih uredbi i mera, već samo neka obećanja o nekakvim povoljnim kreditima, kao i zabranu izvoza – a to nam ništa ne pomaže, zato ministru želimo da ukažemo na razočaranje poljoprivrednika“, kazao je Kiš.

 (Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga