DS traži smenu Milovančeva

Da Tužilaštvo pokrene postupak protiv Milovančeva,

05. dec 2013

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) uputio je danas Vladi Srbije i nadzornom odboru Luke Novi Sad hitan zahtev za smenu direktora Aleksandra Milovančeva (SNS).

DS navodi da je Milovančev osuđen za malverzacije u javnim nabavkama, te da ta presuda pokazuje da je tokom njegovog izbora za direktora Luke Novi Sad bilo kršenja zakona, jer je sudski proces još bio u toku.

„Kako je Milovančev izabran na mesto direktora i kakve je dokaze podneo da se protiv njega ne vodi postupak“, pita u saopštenju DS.

DS, osim hitne smene, očekuje i da Tužilaštvo pokrene postupak protiv Milovančeva, kako bi se utvrdila šteta koja je načinjena budžetu i zdravlju građana.

Dodaje se da će DS obavestiti i Upravu za javne nabavke o ovom slučaju kako bi toj instituciji skrnuo pažnju da „javnim nabavkama u Novom Sadu upravljaju lica koja imaju presude za malverzacije upravo u javnim nabavkama“.

„Sada je jasno i zašto je Milovančev upućivao besmislene optužbe na račun Instituta u Sremskoj Kamnici i Vlade Vojvodine, misleći da je napad najbolja odbrana“, dodaje DS.

Prekršajni sud u Novom Sadu kaznio je Milovančeva sa 200.000 dinara, jer je uvtrdio da je on u sedam nabavki, vrednosti od oko100 miliona dinara iz 2007. i 2008. godine, a za nabavku opreme i lekova za medicinski Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, prekršio zakon tako što je sprečavao da se na njih javi više ponuđača.

Novosadski odbor Srpske napredne stranke optužio je ranije predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i Demokratsku stranku za finansijske malverzacije u vezi sa izgradnjom zdravstvenog instituta „Kamenica dva“.

LDP: Ne sme biti izuzetaka u borbi protiv korupcije

Liberalno-demokratska partija (LDP) u Novom Sadu saopštila je danas da u borbi protiv korupcije ne sme biti izuzetaka, te da nakon takvih prekršaja licima koja su ih načinila mora biti zabranjeno da budu javni fukncioneri.

„Začuđujuće je da se za slučajeve velikih nepravilnosti u javnim nabavkama vode prekršajni postupci i izriču samo prekršajne kazne, bez kvalifikacija o učinjenoj šteti i sankcija prema takvim licima koja bi ih lišila mogućnosti da budu javni fukncioneri”, kaže u saopštenju LDP.

Dodaje se da bi slučaj prekršajne kazne za načinjene prestupe u nabavci medicinske opreme u Novom Sadu, mogao biti „ružan presedan“ u borbi protiv korupcije, ukoliko se postupak završi samo na novčanoj kazni.

„Ovakvi slučajevi su posebno obeshrabrujući zbog sumnje da se želi sistemski delovati protiv anomalija u zdravstvu i principijelnog zalaganja za jednakost pred zakonom”, dodaje LDP.

Milovančev iz SNS kriv za malverzacije u javnim nabavkama

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Novog Sada i direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev proglašen je krivim za malverzacije u javnim nabavkama opreme i lekova za medicinski Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, dok je bio njegov direktor.

Prekršajni sud u Novom Sadu kaznio je Milovančeva sa 200.000 dinara, jer je uvtrdio da je on u sedam nabavki ukupne vrednosti stotinak miliona dinara prekršio zakon tako što je sprečavao da se na njih javi više ponuđača.

Reč je o javnim nabavkama iz 2007. i 2008. godine, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid i objašnjava da je Milovančev kažnjen jer je učinio prekršaj Zakona o budžetskom sistemu.

Sud je presudio da je Milovančev kriv jer je oštetio prava ostalih ponuđača kojima nije data prilika da učestvuju u postupku javnih nabavki a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milovančeva podnela je 2009. godine budžetska inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Milovančev je pred sudom rekao da mu je „u potpunosti mirna savest“ jer ni u jednomm postupku javne nabavke nije odlučivao o tome šta je i po kojoj ceni kupljeno i dodao da su se na Institutu trudili da kupe najpovoljnije aparate u smislu kvaliteta ali i cene.

Milovančev je rekao da su za nabavke na Institutu bili zaduženi upravnici, načelnici i lekari, kao i da su bili uključeni i ekonomista i pravnik.

Aleksandar Milovančev je bio direktor Instituta za plućne bolesti do 2008. godine.

U poslednjih nekoliko meseci, on je bio najžešći kritičar pokrajinskih vlasti pa ih je optuživao za ogromne pronevere u zdravstvu prilikom nabavke medicinske opreme.

Milovančev: Sudska farsa iz Pajtićeve kuhinje

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Novog Sada i direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev optužio je danas predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da stoji iza napada na njega.

Milovančev je u izjavi za javnost naveo da je vest o presudi Prekršajnog suda u Novom Sadu protiv njega „puštena iz Pajtićeve kuhinje“ kako bi se omalovažila SNS.

„To je pušteno da bi se omalovažile moje i tvrdnje SNS u Novom Sadu, da su u zdravstvu Vojvodine trenutno izvršene velike finansijske zloupotrebe od strane Pajtića i njegove administracije“, naveo je Milovančev.

On je u saopštenju dodao da ta presuda njemu nikada nije uručena, već direktno medijima i da su se, prema njegovom mišljenju, u propagandnu kampanju Bojana Pajtića protiv SNS-a uključile i pojedine sudije.

Dodao je da je presuda puštena u javnost uprkos tome što je „prekršajni postupak apsolutno zastareo“.

„Gradski odbor SNS poslednjih nedelja argumentovano obaveštava javnost o malverzacijama predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i Dragoslava Petrovića u zdravstvu, što objašnjava zašto je baš sada izronila presuda i vest o mojim navodnim malverzacijama“, zaključio je Milovančev.

Dodao je da su javne nabavke u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, tokom 2007. i 2008, sprovedene u interesu pacijenata i njihovog zdravlja.

„Nije nestao nijedan jedini dinar, a pogotovo nije nestalo ‘100 miliona’. Te nabavke bile su hitne i morale su biti sprovedene na efikasan način“, dodaje se u saopštenju. 

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga